skip to Main Content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Csontritkulás Háttere

A csontritkulás háttere

Az idős kor határa egyre inkább kitolódik, azáltal hogy az átlagéletkor is emelkedik. Emiatt egyre inkább fontos olyan betegségekkel, problémákkal is hatékonyan foglalkozni, melyek az idősebb korosztályt érintik, mint pl. a csontritkulás. Az 50, 60 és efölötti életkorban élők is legyenek csinosak, egészségesek!

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

A csontritkulás háttere

Az osteoporosis ( csontritkulás ) a csontrendszer progresszív betegsége, melyben az egész csonttömeg (a corticalis és trabecularis rész is) csökken. Az egész csontszerkezet károsodik, és ezáltal fokozottan törékennyé válnak a csontok. Néma járványként tartják számon, mert a mikroszkópikus vagy makroszkópikus törések már csak a betegség késői stádiumában jelentkeznek. Magyarországon a lakosság 10%-át, az 50 év felettiek 30%-át érinti. A nemek arányát tekintve kétszer annyi csontritkulással élő nőt (600 000) tartanak számon, mint férfit (300 000).

A statisztikákból pedig megállapítható, hogy nagyságrendileg évi 15 000 combnyak- és 51 000 egyéb osteoporotikus eredetű törés van. Mivel egyre hosszabb a születéskor várható átlagos élettartam, a nők életüknek kb. 1/3-át a csontot védő hormonok ösztrogén) hiányában élik le. A civilizációs ártalmak, mint pl. a mozgásszegény életmód és a szteroidok illetve egyéb, a csontrendszerre károsan ható gyógyszerek hozzájárulnak a csontritkulás kialakulásához.

Az orvostudomány, a gyógytorna és a diagnosztikai eszközök fejlődésével azonban a csontbetegségek felismerése és kezelési lehetőségei is nagymértékben javultak.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top