skip to Main Content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
D Vitamin

A D vitamin és a csontok kapcsolata ( csontritkulás )

csontritkulásA csontritkulás napjainkban egyre több embert érint! A betegség megelőzésében és kezelésében fontos szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, vitaminok, ásványi anyagok bevitelének. A D-vitamin fokozott jelentőséggel bíz a csontritkulás szempontjából!

A D-vitamint az emberi szervezet napsugárzás hatására képes előállítani, de lehetséges a „kész termék” bevitele is, például hal fogyasztásával vagy különféle vitaminkészítményekből. A megfelelő mennyiségű vitamin megakadályozza a csontritkulás (osteoporosis) kialakulását. Fontos szerepe van még a kalcium és foszfor felszívódásában és beépülésében, a csontképződés folyamatában, a csontok egészséges fejlődésében és a csontgyógyulásban (például törés után).

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

A csontritkulás és a D-vitamin kapcsolata

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely fontos szerepet játszik a csontok anyagcseréjében és úgy tűnik, gyulladás csökkentő hatással is rendelkezik. Az alacsony D-vitamin szint szoros kapcsolatban áll még a növekvő szív-, és érrendszeri halálozással, bizonyos rák típusok előfordulásával és olyan autoimmun betegségekkel is, mint a szklerózis multiplex.

Jól ismert a D-vitamin és a kalcium szerepe az időskori csontritkulásban. Úgy tűnik, a D-vitamin hiány önálló rizikófaktor ebben az esetben. Ez tehát azt jelenti, hogy megfelelő kalcium bevitel mellett is kialakulhat csontritkulás, ha az egyén D-vitamin szintje alacsony. A tej, sajt, kefir, és egyéb magas kalcium tartalmú étel, ital fogyasztása önmagában tehát kevés a csontritkulás megelőzéséhez. Emellett sokan vizsgálják a kapcsolatot a túlzott tej bevitel és a csontritkulás között. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a tej nemhogy segíti a csontritkulás megelőzését, hanem éppen ellenkezőleg, negatívan befolyásolja azt. Tehát inkább joghurtot, kefirt fogyasszunk tej helyett. A zöldségek fogyasztása kifejezetten javasolt a csontritkulás megelőzése céljából is. Ez a vitamin megtalálható még a tojásban, tőkehalban, olajos halakban és a májban.

A napfény fontossága

Természetesen ha nem akarunk hiányt szenvedni ebből a testünk számára nélkülözhetetlen anyagból, akkor nem elég tudnunk azt, hogy miben van D vitamin hiszen a megfelelő mennyiségű napsugárzás is serkenti a szervezetünkben ennek a vitaminnak a termelését. Sőt azt kell, hogy mondjuk, hogy ennek az alapvető mikrotápanyagnak a legfontosabb és mindenki által elérhető forrása a napfény. Ezért nyáron mozogjunk sokat a szabad levegőn, de mindenképpen figyeljünk arra, hogy le ne égjünk.

A csontritkulás esélyét növelheti a sovány testalkat, a törékeny szervezet, a világos bőr, a genetikának is meghatározó szerepe van, hogy ki mekkora csonttömeget tud elérni. Persze az életmódnak is nagy szerepe van, mivel a szervezettől sok kalciumot von meg a cigaretta, a túl sok alkohol vagy kávé. A helytelen és túlzott, egyoldalú fogyókúrák sem kedveznek a csontoknak, ügyelni kell a kiegyensúlyozott kalcium-, nyomelem- és vitaminbevitelre.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top