Az étkezés, mint az élet nélkülözhetetlen velejárója Az étel és az étkezés nélkülözhetetlen az életünkhöz…
Az egészséges táplálkozás 10 pontja
Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok tanácsot, szabályt, diétás módszert, receptet találhatunk. Segítségképpen egy tíz pontos listát állítottunk össze, ami általánosan érvényes és követendő elveket tartalmaz.
1. Fontos a változatosság
Ez az elv mind az összetevőkre, mind az elkészítési módra igaz. A sokszínű, nem ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában biztosítja azt, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.
2. Figyeljünk a zsírok fogyasztására
Kerüljük a zsíros ételek fogyasztását, használjunk olívaolajat, liba vagy kacsazsírt a főzéshez a megszokott zsíradékok helyett. Zsírban sütés helyett inkább pároljunk, gőzöljünk, használjunk cserépedényt, fóliát a sütéshez.
3. Figyeljünk a só használatra
Kerüljük a nagy mennyiségű só használatát, az ételek utólag sózását. Különösen a gyermekek étrendjénél vegyük ezt figyelembe!
4. Mértékkel fogyasszunk édességeket
Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, helyett. Cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát). Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem cukros szörpöket.
5. Fogyasszunk nyers zöldségeket, gyümölcsöket
Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers zöldségeket, gyümölcsöket.
6. Minőségi szénhidrátok fogyasztása
Asztalunkra kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült étel vagy barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válasszuk a burgonya, tészta helyett. A gyors felszívódású szénhidrátokat (pl. tészta, fehér rizs, burgonya) helyettesítsük lassú felszívódásúakkal (pl. barna rizs, édes burgonya stb.).
7. Gyakori, kisebb mennyiségű étkezések (naponta 4-5)
Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget, azaz egy étkezéssel se terheljük túl az emésztőrendszerünket. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva.
8. Fogyasszunk elegendő folyadékot
A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok, cukrozott üdítők, teák energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket.
9. Csökkentsük a vörös hús mennyiségét
A vörös húsokat (marha, sertés) kerüljük, részesítsük előnyben a szárnyasokat (pulyka, csirke) és halakat.
10. A mozgás fontos kiegészítője a táplálkozásnak
A helyes táplálkozás esetén sem hanyagolható el a rendszeres testmozgás és a súlykontroll.
Abban az esetben, ha valakinek már konkrét egészségügyi problémája van, illetve életmódot szeretne váltani, dietetikus szakember személyre szabott étrenddel tud segíteni.
Comments (0)