Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Egészséges Táplálkozás

Az egészséges táplálkozás 10 pontja

egészséges táplálkozásAz egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok tanácsot, szabályt, diétás módszert, receptet találhatunk. Segítségképpen egy tíz pontos listát állítottunk össze, ami általánosan érvényes és követendő elveket tartalmaz.

1. Fontos a változatosság

Ez az elv mind az összetevőkre, mind az elkészítési módra igaz. A sokszínű, nem ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában biztosítja azt, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

2. Figyeljünk a zsírok fogyasztására

Kerüljük a zsíros ételek fogyasztását, használjunk olívaolajat, liba vagy kacsazsírt a főzéshez a megszokott zsíradékok helyett. Zsírban sütés helyett inkább pároljunk, gőzöljünk, használjunk cserépedényt, fóliát a sütéshez.

3. Figyeljünk a só használatra

Kerüljük a nagy mennyiségű só használatát, az ételek utólag sózását. Különösen a gyermekek étrendjénél vegyük ezt figyelembe!

4. Mértékkel fogyasszunk édességeket

Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, helyett. Cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát). Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem cukros szörpöket.

5. Fogyasszunk nyers zöldségeket, gyümölcsöket

Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers zöldségeket, gyümölcsöket.

6. Minőségi szénhidrátok fogyasztása

Asztalunkra kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült étel vagy barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a párolt zöldségféléket válasszuk a burgonya, tészta helyett. A gyors felszívódású szénhidrátokat (pl. tészta, fehér rizs, burgonya) helyettesítsük lassú felszívódásúakkal (pl. barna rizs, édes burgonya stb.).

7. Gyakori, kisebb mennyiségű étkezések (naponta 4-5)

Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget, azaz egy étkezéssel se terheljük túl az emésztőrendszerünket. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva.

8. Fogyasszunk elegendő folyadékot

A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok, cukrozott üdítők, teák energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket.

9. Csökkentsük a vörös hús mennyiségét

A vörös húsokat (marha, sertés) kerüljük, részesítsük előnyben a szárnyasokat (pulyka, csirke) és halakat.

10. A mozgás fontos kiegészítője a táplálkozásnak

A helyes táplálkozás esetén sem hanyagolható el a rendszeres testmozgás és a súlykontroll.

Abban az esetben, ha valakinek már konkrét egészségügyi problémája van, illetve életmódot szeretne váltani, dietetikus szakember személyre szabott étrenddel tud segíteni.

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top