skip to Main Content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
ülő életmód

Hogyan hat ránk az ülő életmód?

Hogyan hat ránk az ülő életmód?Az ülő életmód olyan káros, hogy az orvostudományon belül külön területnek számít az általa okozott tünetek kutatása. A legújabb eredmények szerint a nagymennyiségű, akár napi 8-11 órás irodai munka káros hatását nem lehet ellensúlyozni egy óra intenzív mozgással sem!

Becslések szerint egy héten átlagosan 50-60 órát töltünk egy helyben, mozdulatlanul, azaz ülünk az autóban, a számítógép vagy a tévé előtt. A nők ráadásul az átlagnál is többet ülnek, mert a legtöbben kevesebbet sportolnak és nagyobb köztük az irodai munkát végzők aránya.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

A sok ülés növeli többek között az elhízás, a tüdőembólia, a stroke és a cukorbetegség kockázatát. Amikor valaki hosszabb időt tölt ülve, az anyagcseréje lelassul. Az aktív életmódot igénylő izmaink keringése a lassul, így kevesebb kalóriát égetünk el. Csökken továbbá a zsírsavak lebontásáért felelős enzimek termelődése, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Az irodai munka is növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát, ami tüdőembóliához, trombózishoz vezethet.

Ezen túl az irodai dolgozók között gyakrabban fordul elő depresszió is, miután a hangulatot szabályozó hormonokbó kevesebb jut az agyba.

Az ülő életmód befolyásolja testtartásunkat. Az ülőmunkát végzők előbb-utóbb szembesülnek azzal a tünetegyüttessel, amit egyszerűen „számítógép-szindrómának” nevezünk. Lassan természetesnek érezzük, hogy munkavégzés közben fáj a nyakunk, hátunk, esetleg a csuklónk, ujjaink stb. Bármilyen fájdalmat is érzünk, azt nem a számítógép vagy az egér okozza!

Egészségünk a mi kezünkben van, tegyünk érte!

 

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top