Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Görögdinnye

Jót tesz a szívnek a görögdinnye!

Mindenki tudja, hogy naponta egy alma az orvost távol tartja, de újdonság lehet, hogy a görögdinnye talán a kardiológust ijesztheti el.

A görögdinnyelevet is tartalmazó étrenden élő egerek, a Purdue Egyetem és a Kentucky Egyetem közös kutatása során, alacsonyabb testsúllyal, koleszterinszinttel és kevesebb arteriális plakkal rendelkeztek, mint a kontrollcsoport. Az eredmények arra utalnak, hogy a görögdinnye egyik összetevője, a citrullin, hozzájárul a szív-érrendszer egészségéhez.
A különbség jelentős volt

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

Shubin Saha, a tanulmány egyik szerzője elmondta, azért érdekelte őket a citrullin, mert a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a vegyület csökkentheti a vérnyomást. A mostani kísérlet ugyan nem mutatta ki a vérnyomás csökkenését, de a tapasztalt egyéb változások rendkívül biztatók. A kísérlet során két csoport egeret tápláltak telített zsírokban és koleszterinben gazdag étrenddel. Az egerek fele 2 százalék görögdinnyelevet tartalmazó vizet kapott, a másik pedig ugyanannyi vizet olyan oldattal kiegészítve, amely megfelelt a görögdinnye szénhidráttartalmának.

Az eredmények azt mutatták, hogy a dinnyelevet fogyasztó egerek körülbelül 30 százalékkal kevesebbet híztak, mint a kontrollcsoport tagjai, és körülbelül 50 százalékkal kevesebb káros LDL koleszterinnel rendelkeztek. A dinnyelevet fogyasztó csoportban az artériákban képződő plakkok mennyisége is 50 százalékkal csökkent.

Az már biztos, hogy jót tesz

„Most már tudjuk, hogy a görögdinnye citrullintartalmának köszönhetően jót tesz az egészségnek” – magyarázta Saha, a Kentucky Egyetem kutatója. „Azt azonban még ki kell derítenünk, mely molekuláris szinten működik.” A kutatók azt is megpróbálják meghatározni, hogy a citrullin és a görögdinnye másik összetevője, a likopén mely koncentrációi hatnak az egészségre. A tanulmány a Journal of Nutritional Biochemistry szaklapban jelent meg.

(Forrás: Medipress)

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top