skip to Main Content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Gerincsérv McKenzie

Károly története – Gerincsérv, Porckorongsérv kezelése

Hogyan gyógyítható a porckorongsérv (gerincsérv)?40 éves, fiatal férfibeteg feltételezett gerincsérvvel (porckorongsérvvel) kb. fél éve változatlanul fennálló valamint bizonyos mozgásokra bal lábszárba sugárzó fájdalommal és bizsergéssel keresett meg minket. Hangulata elkeseredett volt, hisz túl fiatalnak tartotta magát az ilyen jellegű fájdalomhoz.

Panaszok

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

A páciens életmódjára jellemző a sok ülés (irodai munkát végez), futball) igyekszik ellensúlyozni. Korábban készült MR vizsgálat két lumbalis/ágyéki porckorong sérvet igazolt (discus hernia). Az eddig kapott infúziós kezelés csökkentette ugyan a fájdalmát, de hatása nem volt teljes körű és tartós.

A fizioterápiás vizsgálat, az anamnézis felvétele McKenzie elvei szerint történt.

A kezelés menete

A mozgásvizsgálat során kiderült, hogy állandó deréktáji fájdalma mellett előrehajláskor, üléskor valamint ülésből való felálláskor bal lábszárig sugárzó fájdalom és bizsergés jelentkezett. Az állás, illetve a mozgás, járás során pedig csökkentek ezek a tünetek.

Az időszakos, bizonyos mozgásokra provokálódó tünetei mechanikai eredetűnek bizonyultak, és a vizsgálat, valamint a kezelés során sikerült olyan mozgásirányt találni, mellyel a kisugárzó fájdalom már az első kezelésnél megszűnt egy időre. Ennek a gyakorlatnak az otthoni, megfelelő számú végzésével pedig teljes, tartós fájdalommentességet ért el a beteg.

A megfelelő mozgásirányban végzett gyakorlat ismétlésével megváltoztattuk a terhelési stratégiát, és nemcsak a bal lábszárig kisugárzó fájdalom szűnt meg, hanem pár napon belül az addig állandó deréktáji panasz is teljesen elmúlt. Mivel a provokáló testhelyzetet ki kellett iktatni az életmódból, hogy ne térjen vissza a probléma, a testtartás korrekció és annak tudatosítása is elengedhetetlen részét képezte a terápiának. A fizioterápiás kezelés McKenzie elvei szerint eredményesnek bizonyult, mert sikerült a fájdalmat megszüntetni és a funkciót visszaállítani. A tünetek megszüntetését követően a terápiát kiegészítettük egy tartáskorrekciós programmal, amivel a cél a kiújulás megakadályozása volt.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top