skip to Main Content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
McKenzie Gyógytorna

McKenzie gyógytorna

McKenzie gyógytorna / McKenzie terápia eredete

A McKenzie módszer alapján lefolytatott vizsgálat során a McKenzie terapeuta (szakképzett gyógytornász) speciális testhelyzeteket és mozgásokat ismételtet a pácienssel, és a fájdalom változásából következtet a betegség kiváltó okára.

A McKenzie módszer  – melyet Robin McKenzie újzélandi gyógytornász dolgozott ki az 50-es években – egy világszerte elismert és elterjedt módszer a különböző eredetű gerincproblémák, különösen a gerincsérv (porckorongsérv) kezelésére.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

A leggyakoribb panaszok közé tartozik a gerincsérv, a lumbágó valamint a gerincműtétek utáni fájdalom és mozgásbeszűkülés. A McKenzie módszer megfelelő alkalmazásával sok esetben a gerincműtétek is elkerülhetők. A kezelések alkalmával a Mckenzie terapeuta a pácienssel közösen megkeresi azt a személyre szabott mozdulatsort, gyakorlatot, amivel enyhíthető a fájdalom és optimális esetben a porckorong visszahúzható a helyére.

Milyen elváltozások esetén tud javítani az Ön állapotán a McKenzie

ID-100202691

gyógytorna?

 • Diagnosztizált nyaki, lumbális, háti porckorongsérv
 • Ízületi gyulladásból eredő fájdalom a következő testrészeken: csípőkben, fenékben, vállakban, felkarokban
 • Deréki szakaszon megjelenő merevség vagy fájdalom
 • Nehéz előrehajlás derékfájdalom miatt
 • Derékban vagy nyakban kezdődő fájdalom, mely a fenékben, ill. vállakban végződhet
 • Időszakos bizsergés vagy zsibbadás a végtagokban
 • Fájdalom a könyökökben vagy térdekben

Bizonytalan, hogy Önnek való a McKenzie terápia? Szakképzett gyógytornászaink fel vannak készülve arra, hogy a problémához igazítsák a módszereket már az 1. kezelés alkalmával is. Ne feledje, megváltozik az élete, ha újra fájdalom nélkül éli az életét!

A gerincsérv okai

 • Mozgásszegény életmód
 • Ülőmunka
 • Hirtelen bekövetkező megerőltetés, emelés
 • Rendszeres hajolgatás
 • Helytelen testtartás
 • Túlsúly
 • Nem megfelelő emelési technikák

A porckorong kettős állományból épül fel. Egyik a magját képező kocsonyás pulpa, másik a kocsonyát körbevevő rostos gyűrű. Gerincsérv esetében a rostos gyűrű tartása gyengül meg. A meggyengülés következménye, hogy a gerincoszlopra és ezzel párhuzamosan a porckorongra nehezedő nyomás hatására a belső kocsonyás anyag kitüremkedik. Amennyiben ez a kitüremkedés a csigolyák között kilépő gerincidegek irányában történik, az idegek nyomás alá kerülnek és kialakul a porckorongsérv. Mivel a gerincvelő és az idegek a csigolyák és a porckorongok mellett haladnak el, a kitüremkedő porckorongsérv ezeket elnyomhatja. Ha az ideggyök nyomódik, heves, végtagba kisugárzó fájdalom, sokszor zsibbadás, esetleg izomgyengeség léphet fel.

Porckorongsérv bármelyik porckorongon – nyakon, háton, deréktájon – kialakulhat. Leggyakoribb deréktájon, de nyakon is előfordulhat, míg háti szakaszon ritkábban jelentkezik.

A McKenzie gyógytorna folyamata

A kezelés első lépése a McKenzie vizsgálat, ami tulajdonképpen már a kezelés része. Ennek során a terapeuta speciális mozgásokat és testhelyzeteket ismételtet a pácienssel. A fájdalom változásából következtet a szakember a kiváltó okra. Ennek alapján összeállít egy egyénre szabott kezelési programot, ami néhány egyszerű, otthon vagy munkahelyen is könnyen kivitelezhető mozdulatból áll. Az aktív gyakorlatok révén a páciens saját maga tudja enyhíteni fájdalmát, így a probléma kimenetelére is hatást tud gyakorolni, és az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja enyhíteni.

A kezelés során a cél a fájdalom centralizálása, majd ennek elérése után az állapot stabilizálása izomerősítéssel.

Az első kezelés alkalmával sor kerül az állapotfelmérésre, a tünetek részletes kitesztelésére és az első gyakorlatsor betanítására is.

Bizonytalan, hogy Önnek való a McKenzie terápia? Szakképzett gyógytornászaink fel vannak készülve arra, hogy a problémához igazítsák a módszereket már az 1. kezelés alkalmával is. Ne feledje, megváltozik az élete, ha újra fájdalom nélkül éli az életét!

Önvizsgálat gerincpanaszok esetén! Válaszoljon a kérdésekre!

 • Egynél többször fordult elő az elmúlt néhány hónapban vagy évben, amikor fájt a dereka vagy a nyaka?
 • Fájdalma erősödik hosszan tartó előrehajlás vagy előregörnyedés közben vagy közvetlenül utána? (Pl. porszívózás, kertészkedés stb.?
 • Fájdalma erősödik, amikor hosszabb ideig ül vagy ülő helyzetből történő felegyenesedést követően? (Pl. számítógépes ülőmunka után)?
 • Fájdalma összefügg egy bizonyos tevékenységgel, de általában fájdalommentes, amikor nem ezt a tevékenységet végzi?
 • Fájdalma nyugalomban erősödik és mozgás közben inkább enyhülést tapasztal?
 • Legalább 1 perc hason fekvést követően jobbnak érzi a derekát?
 • A fájdalma a térd fölötti vagy könyék fölötti területre koncentrálódik?

Ha legalább 3 kérdésre igen a válasz, a McKenzie terápia jó eséllyel megfelelő kezelési mód az Ön problémájára!

McKenzie torna videó: 10 panasz, amin a McKenzie torna segíthet

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglalás: https://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Hogyan jelentkezhet porckorongsérv kezelésre?

* Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a kezelés menetéről, az 1. gyógytorna lehetséges időpontjáról.

* Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre. Email: arthuman@arthuman.hu

* Töltse ki a lenti űrlapot! Mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre


This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top