Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Depresszió

Összefügg egymással a depresszió és az elhízás?

9 gyakori kérdés a depresszió és az elhízás összefüggéséről

1. Ha depressziós vagyok, az hajlamossá tesz az elhízásra?

Azok, akik depresszióval vagy szorongással küzdenek súlygyarapodást vagy súlyvesztést tapasztalhatnak az állapotuknak vagy az orvosi kezelésüknek köszönhetően. Mind a szorongás, mind a depresszió együtt járhat túlevéssel, rossz ételválasztással és még inkább ülő életmóddal. Idővel a súlygyarapodás elhízáshoz vezethet.

A Betegség Kontroll és Prevenciós Központ (Centers for Desease Control and Prevention, CDC) szerint a depresszióban szenvedő felnőttek 43%-a elhízott. Továbbá, a depresszióval diagnosztizált felnőttek nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mint egészséges társaik.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

A depressziótól szenvedő gyerekek szintén magasabb BMI-vel rendelkeznek, mint nem depressziós társaik. Egy 2002-es tanulmány szerint a depressziós gyerekek nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak egy év alatt.

2. Az elhízás diagnózisa kockázatot jelent a depresszióra?

Az elhízást gyakran társítják olyan érzelmi problémákkal, mint a szomorúság, a szorongás és a depresszió. Egy 2010-es tanulmány azt az eredményt kapta, hogy akik el vannak hízva, 55 %-kal nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg a depressziót az életük során, mint nem elhízott társaik.

Az elhízás és az egyéb súlyproblémák is fizikai egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Ezek a következők lehetnek:

 • ízületi fájdalom
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ezek az állapotok szintén kockázati tényezőt jelentenek a depresszióra.

3. A stressz tényezője hozzájárul ehhez?

A stressz feltétlenül szerepet játszik a depresszióban és az elhízásban. A krónikus stressz és a szorongás például depresszióhoz vezethet. A stressz ahhoz is hozzájárulhat, hogy valaki az ételhez forduljon egyfajta kompenzációs mechanizmusként. Ez súlygyarapodáshoz és végső soron elhízáshoz vezethet.

Másrészről a stressz súlyvesztéshez is vezethet vagy más kóros étkezési szokáshoz.

Serdülőknél a stresszes életesemények – mint a bullying vagy a testsúlyon való gúnyolódás – összekapcsolódnak a depresszióval. Ez különösen igaz azokra a fiatalokra, akik túlsúlyosak vagy elhízottak.

A stressz csökkentés a legfontosabb kezelés mind a depresszióban, mind az elhízásban. Amikor képes vagy kezelni a stresszel és szorongással kapcsolatos érzelmi problémáidat, akkor könnyebben képes vagy megoldani a depresszióhoz és az elhízáshoz kapcsolódó problémákat is.

4. Tudjuk, mi tartja fent az elhízás és a depresszió körforgását?

Még nem tisztázott, hogy ezt az ördögi kört mi alakítja ki, de annyi bizonyos, hogy a depresszió és az elhízás összefüggnek.

A kutatók évekig vonakodtak összekapcsolni a kettőt, azonban, ahogyan egyre tisztábbak lettek a kutatási eredmények, az anekdotális elbeszélések tudományos tényekké váltak. Manapság bizonyított, hogy az elhízás növelheti a depresszió kockázatát és fordítva.

Az orvosok valójában több szempontú megközelítést alkalmaznak ezeknek az állapotoknak a kezelése során. A diagnosztizált állapot kezelése mellett a gondozás magában foglalja a megelőző intézkedéseket is, az ezzel összefüggő állapotok kockázatának csökkentésére.

A cél az egyes állapotokhoz kapcsolódó fizikai és érzelmi szükségletek megcélzása.

5. Felelőssé tehetőek a különböző kezelési lehetőségek?

Számos receptre felírt antidepresszáns jár súlygyarapodással mellékhatásként.

Továbbá, számos testsúlykezeléssel összefüggő terápia jár érzelmi hullámvölgyekkel, ami depresszióhoz vezethet vagy ronthatja azt. A „diéta” sok kudarcért és visszaesésért lehet felelős. Ez kihívást jelenthet egy olyan személy számára, aki valamilyen mentális nehézséggel küzd.

Azonban egy olyan szakértőkből álló csapat, akik irányítanak, bátorítanak és elszámoltatnak, lehetséges egy olyan kezelési terv kidolgozása, amely mindkét állapoton segít.

6. Mire kell odafigyelni egyidejűleg jelentkező állapotok esetében?

A depresszió és az elhízás is olyan krónikus állapotok, amelyek hosszú távú kezelést és odafigyelést igényelnek.

Fontos, hogy őszintén kommunikálj az orvosoddal arról, hogy hol tartasz épp az utadon – függetlenül attól, hogy ragaszkodsz-e a kezelési tervhez.

Ha őszinte vagy azzal kapcsolatban, hogy mit teszel és mit nem, ez az egyetlen mód arra, hogy az orvosod megértse és nyomon tudja követni az alapproblémádat.

7. Honnan lehet tudni, hogy a kezelés használ vagy árt?

A radikális változtatások kényes szituációkat eredményezhetnek. Ezért fontos, hogy képzett szakembert keress, hogy végigvezessen ezen az úton.

A hirtelen, drámai változások problémákat okozhatnak. Ezek kudarchoz vezethetnek, ami tovább ronthat a tüneteiden.

Ha ezeket a vörös zászlós tüneteket vagy mellékhatásokat tapasztalod, akkor keresd fel a kezelőorvosodat és vizsgáljátok felül a kezelés folyamatát:

 • eddig kedvelt tevékenységek iránti érdeklődés vagy öröm elvesztése
 • a házad vagy az ágyad elhagyásának képtelensége
 • rendszertelen alvási mintázatok
 • nagymértékű fáradtság és működésképtelenség
 • súlygyarapodás

8. Tehetsz bármit azért, hogy csökkentsd valamelyik állapot kialakulásának kockázatát?

A depresszió és az elhízás elleni megelőző stratégiák eltérőek, azonban sok az átfedés a kettő között. Mindkét állapot kockázatát csökkentheted, ha:

 • aktív maradsz
 • beszélsz valakivel
 • követed a kezelési tervedet

Maradj aktív

A testmozgás nagyszerű módja a depresszió-ellenes endorfinok termelésének, a testsúly csökkentésének vagy megtartásának és az általános jóllétnek. Néhány kutatási eredmény azt mutatja, hogy már heti egyszeri mozgásnak is pozitív hatása van a depressziós tünetekre.

Azonban a testmozgás kihívás lehet, ha depressziós vagy a motiváció hiánya miatt. Kis lépések megtevése – mint például napi 10 perc mozgás – segíthet a testmozgás rendszeresítésében.

Beszélj valakivel

A terápia egy nagyszerű megközelítési lehetőség számos ok miatt. A depressziótól az elhízásig a terapeuta vagy pszichiáter segíthet a mindkét állapotért felelős érzelmi tényezők feldolgozásában.

Az életminőségedet javító változások megragadásában is segíthetnek.

Kövesd a kezelési tervedet

Ha az orvosod bármelyik állapotot diagnosztizálta nálad, nagy valószínűséggel felírt gyógyszeres kezelést, étrendbeli változásokat vagy egyéb, az állapotodat javító kezelést. Ha tartod magad ezekhez az irányvonalakhoz – és ha őszinte vagy elakadás esetén – akkor az az egyetlen módja a mellékhatások és egyéb komplikációk minimalizására.

9. A depresszió és az elhízás növelheti egyéb állapotok kialakulását?

Az elhízás és a depresszió számos, egyéb állapot kialakulásának kockázatát növeli, többek között:

 • a krónikus fájdalomét
 • az alvászavarokét
 • a magas vérnyomásét
 • a szívkoszorúér betegségét
 • a cukorbetegségét

Mindezek az állapotok megelőzhetőek egy jól felépített kezelési terv követésével.

Például, a depresszió kezelése segíthet visszanyerni az energiát és erőt a fizikai aktivitáshoz. Ez motiválhat a több mozgásra, az edzésre és, hogy aktív maradj. Ez cserébe fogyáshoz vezethet.

Ahogy egyre többet fogysz, az motiválhat más egészséges életmódbeli változásokra is, mint az egészséges ételek fogyasztása és a beszélgetés egy terapeutával a mentális problémákról.

Az egyéni kezelési terved attól függ, hogy éppen hol tartasz az egészséged útján és, hogy hol szeretnél lenni. Ez talán apró változtatásokkal kezdődik és egyre átfogóbb lesz idővel, vagy az orvosoddal dönthettek úgy is, hogy egy nagyobb változtatást vezettek be egyszerre.
Mit jelent mindez számomra?

A diagnózis felállítása és a kezelés megkezdése nyomasztó lehet, azonban nem kell egyedül végigcsinálnod.

Az orvosod a legjobb információforrásod. Segíteni fog az egyéni szükségleteidnek legmegfelelőbb kezelési mód megtalálásában, kialakítani egy egészségesebb életmódot és felelősséget vállalni a keresett változásokért. Időbe fog telni, de lehetséges a változás és a megkönnyebbülés.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Fizikoterápiás kezeléseink

Lágylézer kezelés (Soft lézer)

Ultrahangterápia

Elektroterápia, TENS 

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Otthoni megoldások – gerinctorna ajánló

Egyéni gyógytorna anélkül, hogy rendelőnkbe kellene jönniehttps://www.gerincgyogyitas.hu/online-gyogytorna-vizsgalat-kezeles/

Gerinctorna videók, DVD-k, gyakorlatokhttps://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/otthoni-gerinctorna/

Étrendkiegészítőkhttps://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/etrendkiegeszito

(Forrás: https://www.healthline.com/)

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top