Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Nyakfájás

4 egyszerű tipp, amelyek segítségével elkerülhetjük az SMS-nyak kialakulását

SMS nyak kialakulása a COVID-19 alatt

 A járvány ideje alatt a több képernyő előtt töltött időnek köszönhetően sok ember tapasztalja meg az SMS-nyakat.

 • az SMS-nyak tünetei a felső háti szakasz fájdalma és merevsége, fájdalom a csuklyásizomban, izomgörcs vagy lokalizált vállfájdalom és fejfájás
 • a gyerekek hajlamosak lehetnek az SMS-nyakra, különösen az e-learning során

Függetlenül attól, hogy a járvány ideje alatt otthonról dolgozunk-e vagy csak többet beszélgetünk a barátainkkal és a családunkkal videón keresztül, nagy valószínűséggel jobban függünk a képernyőtől, mint valaha.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

A képernyő nézésével és görgetésével töltött időnek köszönhetően az SMS-nyak tünetei könnyen megjelenhetnek és fájdalomhoz vezetnek.

Az SMS-nyak abból a testhelyzetből adódik, amit ösztönösen felveszünk, amikor a képernyőt nézzük. Ebben a testhelyzetben az áll előrejön, a vállak beesnek és gyakran a fejünket is lehajtjuk, hogy a telefonunkat, a billentyűzetet vagy a képernyőt nézzük így hosszabb időn keresztül.

Ez a természetellenes testhelyzet mikrotraumát és stresszt okoz a felső háti szakasz és a nyak területén, fájdalomhoz és diszkomfortérzés kialakulásához vezetve. Valójában ez helytelen testtartás kialakulását eredményezheti.

Dr. Renee Enriquez, praktizáló orvos és az ÚT Southwestern Medical Center Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina tanszékének segédprofesszora, SMS-nyaktól szenvedő betegekkel foglalkozik, akik gyakran a következőket tapasztalják:

 • a nyak és a felső háti szakasz fájdalma és merevsége
 • a csuklyásizom fájdalma
 • izomgörcs
 • lokalizált vállfájdalom
 • fejfájás

Tapasztalhatunk égető, szúró, lüktető fájdalmat vagy akár lefele terjedő érzéketlenséget és zsibbadást egészen a kezekig.

Hogyan előzzük meg az SMS-nyak kialakulását?

A járvány kezdete óta növekedés tapasztalható az SMS-nyak jeleit és tüneteit mutató betegek számában. Bár az emberek egyre inkább tudatában vannak az állapotnak, mégis több figyelmet érdemel a téma.

A legtöbb ember nem figyel oda arra, hogyan ül, vagy nem korrigálja a testtartását, amíg nem érez fájdalmat. Mivel a nyak és a felső háti szakasz fájdalmának kialakulásához hónapokra lehet szükség, a testtartásbeli elváltozásokhoz pedig még hosszabb időre, könnyű rossz tartásbeli szokásokat kialakítani, miközben a készülékeinket használjuk.

A legtöbb ember nem rendelkezik a számítógépezéshez szükséges ergonómiailag megfelelő kialakítású székkel. Továbbá, az asztali számítógépek helyett laptopokon végzett munka miatt még inkább a képernyő fölött görnyedünk.

Azt már ne is említsük, hogy a stressz, amelyet mindenki tapasztal ezekben a bizonytalan időkben, egyértelműen fokozhatja a fizikai feszültséget a testben és növeli az SMS-nyak kialakulásának valószínűségét.

Az állapot kialakulását a következőkkel védhetjük ki:

 1. Nézzük meg újra a munkakörülményeinket

Mivel a legtöbb home office ebédlőasztalokból, kanapékból és ágyakból van kialakítva, nem kínálnak a helyes testtartáshoz szükséges környezetet.

Gyógytornász vagy az orvosi rehabilitáció és fizikális medicina területén dolgozó orvos felkeresését javasolja a munkakörülményeink megvizsgálásához és javításához.

 1. Figyeljünk oda a testtartásunkra

Üljünk a vállainkat a szék támlájának támasztva és helyezzük a billentyűzetet az ölünkbe, hogy elkerüljük az áll előretolását és a vállak beejtését.

A legtöbb ember előrehajol a gépeléshez és ez a fő bűnös az SMS-nak kialakulásában.

 1. Tartsunk szünetet

Tartsunk szünetet fél-egy óránként.

Ezekben a szünetekben nyújtsuk meg a nyakat és a vállakat. A gyakori okostelefon használat következtében kialakuló SMS-nyak miatt tartsunk gyakran szünetet és használjuk készülékeinket kevesebbet. Ha filmet nézünk vagy más tevékenységet végzünk hosszabban, akkor vegyünk tartót a telefonhoz, hogy szemmagasságba tudjuk helyezni.

Fontos, hogy a mozgás az egyik legjobb ellenszer az ízületi és izomeredetű fájdalomra.

A rendszeres mozgás és nyújtás rendkívül jótékony hatással van a testre. Javítja a vérkeringést és megelőzi az ízületek és az izmok merevségét. Ha sokáig egy helyzetben hagyjuk a nyakunkat, akkor az fájdalomhoz és diszkomfortérzés kialakulásához vezethet. Ha ezt nem korrigáljuk, akkor egy idő után súlyos egészségügyi problémák alakulhatnak ki elhúzódó vagy tartós fájdalomhoz vagy mozgáskorlátozottsághoz vezetve.

 1. Nyújtsunk

Minden órában végezzük el a Brugger-gyakorlatsort. Ehhez üljünk egyenesen a szék szélére a test mögé kinyújtott karokkal. Zárjuk össze a lapockáinkat, fordítsuk felfelé a tenyereinket, az állunkat húzzuk be, hogy a fejünk és a törzsünk egy vonalba kerüljön. Tartsuk meg ezt a testhelyzetet 30 másodpercig, közben vegyünk mély lélegzeteket. Ismételjük meg 3-4-szer.

Végezhetünk lapockazárásokat gumiszalaggal a felső háti szakasz erősítésére.

A legtöbb ember, amikor feszülést vagy fájdalmat érez a nyakában, akkor úgy nyújt, hogy az állát a mellkasára szorítja. Ez a legrosszabb, amit SMS-nyak esetén tehetünk. Az SMS-nyak a hátulsó nyakizmok megnyúlását és elgyengülését okozza. Valójában SMS-nyakkal mindenkinek ennek az ellenkezőjét kellene tennie. A nyak elülső részét nyújtsuk, ne a hátulsót, azt inkább erősítsük.

 Hogyan kezeljük az SMS-nyakat?

Az SMS-nyakat gyógytorna gyakorlatok kombinálásának segítségével lehet gyógyítani, melyek erősítik a felső háti szakasz és a nyak izmait, a váll elülső részét pedig nyújtják.

Emellett a kiropraktikai kezelés segíthet bármelyik merev ízületen, valamint a masszázs és az akupunktúra ellazítja a feszes izmokat.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Fizikoterápiás kezelések

Lágylézer kezelés (Soft lézer)
Ultrahangterápia

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Lenti űrlap kitöltésével.
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

(Forrás: https://www.healthline.com/)

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top