Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Ujjfájdalom

Az ujjfájdalom megértése

Az ujjfájdalom megértése 

Az ujjfájdalom egy gyakori állapot. Általában kéz sérülés az oka, mint például az ujjak eltörése, megvágása vagy a köröm letörése, ugyanakkor olyan egészségügyi problémák jelzése is lehet, mint például az oszteoartritisz, a reumatoid artritisz vagy a kéztőalagút szindróma. 

Az ujjfájdalom egy lüktető, görcsös vagy sajgó fájdalom valamelyik ujjunkban, beleértve a hüvelykujjat is. Gyakran balesetből vagy egészségügyi problémából ered. 

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

A legtöbb esetben az ujjfájdalom nem egy súlyos állapot és magától elmúlik, azonban a megmagyarázhatatlan ujjfájdalom valamilyen súlyosabb egészségügyi probléma jele lehet. 

Kézsérülések 

Az ujjfájdalom leggyakoribb oka valamilyen kézsérülés. Az ujjsérülések vezethetnek nyílt sebhez, az izom és a csont zúzódásához, töréséhez vagy a szövetek károsodásához. 

A leggyakoribb sérülések, melyek ujjfájdalomhoz vezetnek: 

 • törött ujjak, melyet gyakran az ujjak zúzódása okoz valamilyen kontaktsport vagy nehéz felszerelések nem megfelelő fogása során 
 • vágások 
 • körmök letörése 

Egészségi állapot 

Az olyan egészségügyi problémák, melyekben érintettek az idegek, az izmok vagy a csontok, szintén vezethetnek ujjfájdalomhoz. 

Az oszteoartritisz (OA) például a porcszövet pusztulásához vezet. Ennek következtében a csontvégek egymáshoz dörzsölődnek, fájdalomhoz és merevséghez vezetve. Az oszteoartritisz a kezek esetében hatással lehet az ízületekre a hüvelykujj alsó részén, az ujjak középső részén, valamint a körömágy közelében. 

Egyéb olyan egészségügyi problémák, melyek ujjfájdalomhoz vezethetnek: 

 • reumatoid artritisz 
 • oszteoporózis 
 • izomdisztrófia 
 • szklerózis multiplex 
 • kéztőalagút szindróma 
 • szisztémás szklerózis, egy ritka autoimmun rendellenesség 
 • Raynaud-jelenség, egy a véredényeket érintő betegség 
 • forrázás 
 • csomók 
 • ciszták 
 • tumorok 

Egy becsípődött ideg a karban, a csuklóban vagy a kézben szintén hozzájárulhat ujj- vagy hüvelykujjfájdalom kialakulásához. 

Az ujjfájdalom típusainak meghatározása 

Az ujjfájdalom lehet tompa és sajgó, vagy akár éles és görcsös is. A fájdalom jelentkezhet hirtelen, majd elmúlhat magától. 

Duzzanattal kísért fájdalom 

A törött ujj jellemzően bedagad, lila vagy kék színű és nagyon fáj. Esetenként a csont látható módon elkülönül, és láthatóvá válik a bőrön keresztül. 

Lüktető vagy mozgás közben jelentkező fájdalom 

A kéztőalagút szindróma és más olyan egészségügyi problémák, melyek a kéz és a kar idegeit és izmait érintik, a következőkhöz vezethetnek: 

 • lüktető fájdalom a kezekben és az ujjakban 
 • fájdalom az ujjak vagy a csukló mozgatása közben 
 • az írás vagy a gépelés nehézsége 
 • kézremegés 

Neuropátiás fájdalom 

Ujjficam akkor következik be, amikor az ujj vagy a hüvelykujj csontja elhagyja a másik csont ízületi felszínét. Bizonyos esetekben az elmozdulás szabad szemmel is látható. 

Emellett jelentkezhet még lüktető vagy neuropátiás fájdalom. 

Fájdalom a sérülés helyén 

Az ujj megvágása fájdalmat okozhat a sérülés helyén. Attól függően, hogy milyen mély a vágás, a fájdalom a kéz környező részeire is kisugározhat. 

Csomót kísérő fájdalom 

Ha hólyagszerű vagy csomós kinövések találhatóak a kezünkön, az ujjfájdalom mellett a következő tüneteket tapasztalhatjuk: 

 • folyadékkal teli csomó 
 • bőrkeményedés 
 • elmozdítható csomó a bőrfelszín alatt 
 • érintésre érzékeny csomó 

Az ujjfájdalom diagnosztizálása 

Ha vágás vagy kinövés található az ujjukon, orvosunk képes lehet kizárólag a fizikális vizsgálat alapján felállítani a diagnózist. Ha fájdalmat tapasztalunk ujjaink használata során, amelynek semmilyen nyilvánvaló oka nincsen, abban az esetben több információra lesz szükség. 

Orvosunk ki fogja kérdezni a kórtörténetünket, hogy milyen gyógyszereket szedünk és hogy mi a foglalkozásunk. Ezeket az információkat felhasználva orvosunk meg fogja határozni, hogy milyen vizsgálatokra lesz szükség a pontos diagnózis felállításához. 

Az ujj fájdalom diagnosztizálására gyakran használt vizsgálatok a vérvétel és a képalkotó eljárások, mint például a röntgen. 

Az ujjfájdalom kezelése 

A vágások, karcolások vagy égések okozta fájdalom gyakran kezelés nélkül is meggyógyul. Egyszerűen csak időt kell hagynunk a területnek a gyógyulásra. Alkalmazhatunk vény nélkül kapható készítményeket a diszkomfort érzés csökkentésére.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni? 

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top