Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Dohányzás

A rendszeres mozgás a leszokásban is segít!

A dohányzásról való leszokás nehéz feladat, gyakran nem megy segítség nélkül. Érdemes különféle támogató eszközöket keresni, melyek közül viszonylag egyszerű megoldás a testmozgás. Szakértők szerint a napi adagjukat csökkenteni vagy leszokni vágyó dohányosok az erős sóvárgást legkönnyebben testmozgás segítségével tudják leküzdeni.

A mostani kutatás során a tudósok 19 korábbi klinikai felmérés adatait összesítve rájöttek, hogy a testmozgás segíthet csökkenteni a nikotin utáni vágyat. „A mozgásnak olyan átmeneti hatásai vannak, amelyek csökkenthetik a sóvárgást” – nyilatkozta Adrian Taylor, az Exeter Egyetem egészségpszichológus professzora.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

Hogy a rendszeres testedzés valóban segíti-e a leszokást, az egyelőre a tudósok előtt sem világos. A klinikai kutatások során a dohányosokat véletlenszerűen két csoportba osztották be: az egyik csoport tagjainak rendszeres testmozgást kellett végezniük, a többieknek azonban csak passzív elfoglaltságok jutottak. Az eredmények szerint a rendszeresen mozgó dohányosok a testedzés után kevésbé kívánták a cigarettát, mint előtte, ennek a pontos okára azonban nem derült fény. Taylor professzor szerint a testedzés elvonja a dohányosok figyelmét a nikotinéhségről, ezen kívül kedélyállapotukat is javítja, ez az oka, hogy nem kívánják annyira a cigarettát.

Nem szoktak vissza

A vizsgálatok ideje alatt egyik résztvevő dohányos sem szokott vissza, vagy használt nikotinpótlókat, például tapaszokat és rágógumit. Mivel a nikotinpótló kezelések csökkentik a sóvárgást, a testmozgás valószínűleg nem olyan hatékony a nikotinpótló termékeket alkalmazó dohányosok esetében.

Az Egyesült Királyságban jelenleg minden ötödik felnőtt dohányzik és kétharmaduk szeretne rövid időn belül leszokni. Évente körülbelül százezer ember hal meg az olyan, dohányzás okozta betegségekben, mint a tüdőrák, a krónikus obstruktív tüdőbetegség és a különböző szívbetegségek. A brit állami egészségügyi szolgálat adatai szerint a dohányosok kezelése évente 2,7 millió fontot emészt fel, míg a dohányzással kapcsolatos betegségek miatti munkahelyi hiányzások 2,9 millió fontba kerülnek a munkaadóknak. (Forrás: Medipress)

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top