Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Mozgás

A rövid, szuperintenzív edzés a legegészségesebb!

A testmozgás kedvező hatásairól sokat hallottunk. Kérdésként merülhet fel, hogy mit és mennyit mozogjunk? A két és fél percnyi intenzív testmozgás hatékonyabb a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének szempontjából, mint a hosszabb, de kevésbé intenzív edzés – hangzott el a Brit Tudományos Fesztivál egyik előadásában.

A szervezet zsírkiválasztásának hatékonysága a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legjobb előrejelzője. Minél gyorsabban képes szervezetünk kiüríteni a vérből a zsírokat egy kiadós étkezés után, annál kisebb az esélye a szív- és érrendszeri betegségek, például az érszűkület kialakulásának.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

Pár perc mozgás is számít

Az Aberdeen Egyetem Mozgásszervi Kutatási Programjának munkatársa, Dr. Stuart Gray önkénteseket kért meg, hogy végezzenek két és fél perc intenzív testmozgást (5×30 másodperc sprint, maximum 4 perc pihenéssel az egyes ismétlések között) mielőtt leülnek elfogyasztani zsírdús ebédjüket. A Clinical Science című tudományos szaklapban is megjelent vizsgálati eredmények szerint az önkéntesek vérzsír-szintje 33 százalékkal alacsonyabb volt az ételek elfogyasztása után, mint azoknak, akik nem végeztek semmilyen testmozgást evés előtt.

Még a fél órás kevésbé intenzív edzésnél is hatásosabb

Ezzel összehasonlítva a kevésbé intenzíven edző (30 perc gyors séta) résztvevők vérzsír-szintje csak 11 százalékkal csökkent evés után. „Bár a hosszabb ideig tartó, kevésbé megterhelő testmozgás is segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, kutatási eredményeink szerint az intenzív edzések sokkal erősebb egészségvédő hatással rendelkeznek” – nyilatkozta Dr. Gray. „A legnagyobb előnye ezeknek a mozgásformáknak, hogy kevésbé időigényesek, ami az egyik legnagyobb visszatartó erő, ha testmozgásról van szó.”

„A következőkben megvizsgáljuk majd, meddig tart a rövid, intenzív edzések egészségvédő hatása, így megtudhatjuk, hányszor kell elvégeznünk a gyakorlatokat ahhoz, hogy szervezetünk valóban védve legyen a szív- és érrendszeri betegségek ellen” – tette hozzá a kutató. „Az előzetes eredmények szerint az intenzív mozgásforma napi ismétlése szükséges a kívánt eredmény eléréséhez.”

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igánybe venni? 

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Lágylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

  • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
  • Ödéma felszívódásának segítése
  • Hegszövet fellazítása
  • Izomlazítás
  • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

(Forrás: Medipress)

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top