Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Térdfájás

A térd belső oldalán jelentkező fájdalom 7 gyakori oka

Fájdalom a térd belső részén

A térdfájdalom igen gyakori és a térd különböző betegségeinek és sérüléseinek tünete lehet. A térd belső oldala, amelyet mediális kompartementnek (rekesznek/szektornak) is nevezünk, a térdnek a másik térdhez legközelebb eső része.
A térd belső részének fájdalmát jellemzően a porc kopása okozza. Sportsérülés vagy egyéb, a térdet ért trauma következménye is lehet.
A térd könnyen megsérülhet, mert testünk egyik legbonyolultabb ízületeinek egyike. A térdet négy csont metszete, négy, csontokat összekötő ínszalag, számos, az izmokat a csontokhoz rögzítő ínszalag, és két porcgyűrű alkotja.

A belső oldali térdfájdalom gyakori okai

A belső térd fájdalmának különböző okai lehetnek, amelyek közül számos sérüléshez köthető. A térd sérülését, illetve fájdalmát okozó leggyakoribb esetek közé tartoznak az esések, sportsérülések vagy a megnövekedett fizikai aktivitás.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

A térdfájdalom kialakulásának valószínűsége felnőttkorban a legnagyobb, elsősorban a 60 évnél idősebbek körében. A belső térd fájdalma azonban gyermekeknél és kamaszoknál is előfordulhat.

A belső oldali térdfájdalom gyakori okai gyermekeknél az Amerikai Családorvosok Akadémiájának megállapításai szerint:

 • patelláris szubluxáció (térdkalács elmozdulása)
 • patelláris tendinitis (a térd körüli ínak gyulladása), vagy “ugrótérd”
 •  Osgood-Schlatter betegség (a sípcsontot érintő csontosodási zavar)

A térd belső oldalán jelentkező fájdalom lehetséges leggyakoribb okai közül ismertetünk hetet:

1. Oszteoartritisz v. artrózis

Az oszteoartritisz v. artrózis (idült ízületi gyulladással járó csontbetegség vagy ízületi porckopás) egy degeneratív betegség, amely a porcfelszín kopását, pusztulását okozza, ezáltal az ízületekben a csontok egymáshoz nyomódnak. Ha az ízületek terhelésekor a térd belső részén fájdalmat érzünk, például miközben a lépcsőn le- és felmegyünk, vagy székre leülünk vagy arról felállunk, előfordulhat, hogy ezzel a betegséggel nézünk szembe. Mivel a térd terhelése, az arra nehezedő nyomás okozza a fájdalmat, a tünetek az idő múlásával súlyosabbá válhatnak.

2. Reumatoid artritisz

Az ízületek gyulladásos elváltozásai, amelyeknek időnként ízületen kívüli érintettsége is lehet.

A reumatoid artritisz (RA) egy autoimmun betegség, amely szintén előidézhet fájdalmat a térd belső oldalán.
A reumatoid artritisz az ízületek gyulladását okozza, emiatt a betegséggel élő emberek reggelente erős fájdalmat érezhetnek a térd belső részén, ami később a nap folyamán általában csökken.

3. Belső oldalszalag (MCL) sérülés

A belső oldalszalag (ligamentum collaterale mediale, azaz a „medialis collateralis szalag”) a belső térd külső részén fut végig és feladata az ízület stabilizálása. Ficam alakulhat ki, ha az ínszalag túlfeszül. A szalag részlegesen vagy teljesen is elszakadhat. A szalag sérülése leggyakrabban akkor fordul elő, ha erőhatás éri a térd külső részét, például a kontakt sportoknál.

A belső oldalszalag sérülés tünetei lehetnek:

 • duzzanat
 • instabilitás állás vagy járás közben
 • a térd „elakadása”
 • pattogó hang az erőhatással egyidejűleg

4. A medialis meniscus sérülése

A meniscus az ízületben a csontok közötti védelmi funkciót betöltő porc. Mindkét térdben két meniscus helyezkedik el, a comb és a sípcsont között védő funkciót tölt be. A meniscus elszakadhat vagy roncsolódhat, ha a térd nyomás alá kerül vagy kifordul, leggyakrabban sportolás közben.

A meniscus-szakadásnak négy nagy típusát különböztetjük meg:

 •  „kosárfülszerű” szakadás
 • lebenyes szakadás
 • haránt irányú
 • degeneratív

A sérülés súlyosságától függően előfordulhat:

 • merevség
 • éles fájdalom a térd forgatásakor
 • a térd „elakadása”
 • egyensúlyhiány

5. Nyáktömlő gyulladás

A nyáktömlő (bursa) kicsi, folyadékot tartalmazó párna, amely az ízületek közötti súrlódást csökkenti. Testünkben számos bursa található.
Nyáktömlők vannak a térdben is, a belső oldalszalag és három ínszalag, nevezetesen a sartorius, gracilis és a semitendinosus között. Együttesen pes anserinus ínaknak nevezzük őket.

Ha a nyáktömlő fokozott használatnak vagy irritációnak van kitéve, túlzott mennyiségű folyadékot termelhet, amely duzzanatot okoz és nyomást gyakorolhat a térdre. Ezt a gyulladást nevezzük nyáktömlő gyulladásnak.
Az Ortopéd Sebészek Akadémiája (Egyesült Államok) szerint a pes anserinus ínakat érintő nyáktömlőgyulladást számos tényező okozhatja:

 • oszteoartritisz
 • elhízás
 • a belső, félhold alakú porc, a medialis meniscus elszakadása
 • a combhajlító izom feszülése
 • ha a térd vagy lábszár állás vagy járás közben kifordul

6. A nyálkahártya irritációja

A plica az ízületi belhártya kis redője. A mediális plica a térd belső részét fedi. A túlzott igénybevétel, például a térd sorozatos hajlítása irritálhatja a mediális plicat. Ez a redők megvastagodásához és a csontok közé ragadásához vezet. A belső térd tompa fájdalma mellett előfordulhat, hogy a térd elakad és reccsenő hangot ad.

7. Térdzúzódás

Előfordulhat a térdcsont sérülése, zúzódása, ha a térdet közvetlen ütés éri egy tompa tárgy által vagy kemény felületre eséskor. A térdzúzódás contusio néven is ismert. A térdzúzódás okozhat fájdalmat a térd belső részén, attól függően, hol érte az ütés.

A térdzúzódás egyéb tünetei:

 • véraláfutásos bőr
 • duzzanat
 • problémák a térd hajlításakor
 • merevség

A belső térd fájdalmának kezelése

A térdsérülés meglehetősen gyakran előfordul, sok esetben azonban otthon is kezelhető.Ha a tünetek még három nap elteltével is fennállnak, forduljunk orvoshoz, mivel elképzelhető, hogy komolyabb sérülés van a háttérben. Az orvos javasolhat összetettebb kezelési módszereket is a fájdalom okától függően.

Otthoni gyógymódok

A kisebb mértékű térdfájdalom nagyon általános és gyakran otthon is kezelhető.

Az enyhébb térdfájdalom otthoni kezelésének leggyakoribb módja: a „RICE” – a rest (pihentetés), ice (jegelés) compression (kompresszió) és elevation (a sérült térd megemelése) szavakból származó rövidítés.

Próbálja ki az alábbi RICE-módszert:

 • Ne végezzük a fájdalmat kiváltó tevékenységet.
 • Használjunk mankót, hogy a térdet tehermentesítsük.
 • Jegeljük az érintett területet naponta három-négy alkalommal, alkalmanként 20 percig.
 • Térdünket tekerjük be rugalmas kompressziós pólyával.
 • Helyezzünk párnát a térd alá, hogy a szívvel egy magasságban, vagy magasabban legyen.

A duzzanat enyhítésére alkalmazhatók nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek is, például ibuprofen tartalmú szerek (Advil). Forduljunk orvoshoz, ha a tünetek a fent leírt kezelés ellenére három nap után is fennállnak, vagy ha a fájdalom erősödik.

Egyéb kezelések a belső térd fájdalmának enyhítésére

Forduljunk orvoshoz, ha néhány nap elteltével a belső térd fájdalma rosszabbodik vagy az alapvető otthoni gyógymódok nem enyhítik a tüneteket.

A súlyosabb térdsérülések kezelésének néhány módja:

 • Szteroid injekció. Az injekciót a pes anserine nyáktömlőgyulladás kezelésére alkalmazzák.
 • Fizioterápia. A terápia gyakran nyújtást, gyógytorna gyakorlatok személyre szabott gyakorlását és ultrahangos kezelést foglal magában.
 • Segédeszköz. Segítséget nyújthat, ha a sport- és mindennapi tevékenységekhez térdmerevítőt, térdvédőt viselünk. Fedezze fel az oszteoartritisszel élő emberek számára a legjobb térdvédőket.
 • Műtét. A térdtükrözést (vagy artroszkópia, artroszkópos térdműtét) a leggyakrabban a meniszkusz szakadást követően alkalmazzák.

Fizikoterápiás kezeléseink

Lágylézer kezelés (Soft lézer)
Ultrahangterápia
Elektroterápia, TENS 

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

(Forrás: https://www.healthline.com/)

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top