Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Csípőfájdalom

Csípőfájdalom, minden amit tudni érdemes róla

A csípőfájdalom

A csípőfájdalom az általános megnevezése a csípőízületben vagy az a körül érzett fájdalomnak. A fájdalmat nem mindig magában a csípőben érezni, időnként kisugárzik az ágyékba vagy a combokba.

A csípőfájdalom okai

Bizonyos sérülések és állapotok felelősek a csípőfájdalomért.

Ínszalaggyulladás

Az akut csípőfájdalom leggyakoribb oka az ínszalaggyulladás vagy tendinitis. Ez általában túlerőltetés következtében alakul ki. Ez az állapot rendkívül fájdalmas lehet, azonban általában néhány nap alatt meggyógyul.

Artritisz

A tartós csípőfájdalom leggyakoribb oka az artritisz. Az artritisz fájdalomhoz, merevséghez, az ízületek érzékenységéhez és járási nehézséghez vezethet. Az artitisznek több típusa van:

 • Oszteoartritisz (OA): az öregedéssel járó porckopás következtében alakulhat ki.
 • Az ízületet érő sérülés, például törés, traumatikus artritiszhez vezethet, mint például az oszteoartritisz.
 • A szeptikus artritisz a porc pusztulását okozó fertőzés következtében alakul ki.
 • Reumatoid artritisz (RA) esetén az immunrendszer megtámadja a test ízületeit. Az artritisznek ez a típusa a porc és a csontok pusztulásához vezethet.

Az oszteoartritisz sokkal gyakoribb a reumatoid artritisznél.

Csípő bursitis

A csípőfájdalom másik lehetséges oka a csípő bursitis. Ez az állapot akkor alakul ki, ha a nyáktömlő, amely egy folyadékkal teli tömlő, ami az ízület közelében helyezkedik el, begyullad.

Számos tényező játszik közre a csípő bursitis kialakulásában, többek között a csípő sérülése, az ízületek túlterhelése vagy a tartásbeli problémák.

Más állapotok, mint például a reumatoid artritisz, is okozhat csípőfájdalmat. Ez jóval gyakoribb nők esetében.

Combnyaktörés

A combnyaktörés gyakori időskorban és csontritkulásban szenvedőknél. Csontritkulás esetében a csontok meggyengülnek az életkor vagy egyéb tényezők következtében.

A combnyaktörés hirtelen, erős csípőfájdalomhoz vezet és azonnali orvosi ellátást igényel. Vannak olyan komplikációk, melyek a combnyaktörés következtében alakulnak ki. Ilyen például vérrög keletkezése a lábban.

A combnyaktörés általában csak műtéti eljárással korrigálható. Nagy valószínűséggel fizikoterápiára lesz szükség a gyógyuláshoz.

Kevésbé gyakori okok

Léteznek más, kevésbé gyakori állapotok, melyek szintén csípőfájdalomhoz vezethetnek.

Pattanó csípő

A pattanó csípőre, amely gyakran fordul elő táncosoknál és atlétáknál, jellemző a csípőben tapasztalható pattogó hang és érzés.

Ez a pattogás például séta vagy székről felálláskor tapasztalható. Ez az állapot általában fájdalommentes, bizonyos esetekben azonban előfordulhat fájdalom.

A fájdalommal járó pattanó csípő általában porcleválás vagy a csípőízületben lévő szilánkok jele.

csípőfájdalomCsontelhalás

A csontelhalás vagy avaszkuláris nekrózis a csontok vérellátásának átmeneti vagy tartós hiánya következtében alakul ki. Ez a csont elvesztéséhez vezethet.

Ebben az állapotban a porc kezdetben még normál állapotú marad, a betegség előrehaladásával azonban összeomlik.

A csontok végül eltörhetnek vagy gyűrődhetnek. A csontelhalás oka nem mindig egyértelmű.

Az ízület sérülése, a szteroidok tartós alkalmazása, az alkoholizmus vagy a rák kezelés növeli a betegség kialakulásának kockázatát, azonban az ok sok esetben nem derül ki.

Csípőfájdalom esetén mikor van szükség sürgősségi ellátásra?

Ha a csípő fájdalom nem múlik el néhány nap alatt, keressük fel kezelőorvosunkat, aki tervet dolgoz ki a fájdalom csökkentésére és az állapot kezelésére.

Ha azonban a csípőnk vérzik vagy láthatóvá válnak a csontok és az izmok, pattogó hangot hallunk vagy nem tudjuk a testsúlyunkat a csípőnkre helyezni, akkor azonnal forduljunk orvoshoz.

Szintén rögtön keressünk orvosi segítséget a csípőízület deformitása vagy duzzanata, illetve erős fájdalom esetén.

Azonnali egészségügyi ellátás szükséges, ha a csípőfájdalmat a következő tünetek közül bármelyik kíséri:

 • duzzanat
 • érzékenység
 • fájdalom
 • melegség
 • vörösség

Ezek súlyos állapotok jelei lehetnek, mint például a szeptikus artritisz, ami egy ízületi gyulladás. Ha nem kezeljük, a szeptikus artitisz ízületi deformitáshoz és oszteoartritiszhez vezethet.

Hogyan diagnosztizálható a csípőfájdalom?

Az olyan állapotokhoz kapcsolódó fájdalom, mint az artritisz, orvosa többek között a következő kérdéseket fogja feltenni:

 • Rosszabbodik a fájdalom valamelyik napszakban?
 • Hatással van a fájdalom a járására?
 • Mikor kezdődtek a tünetek?

Szükség lehet arra, hogy sétáljunk, hogy orvosunk mozgás közben láthassa az ízületet. Orvosunk megvizsgálja a mozgásunkat csípőnk mindkét oldalán és összehasonlítja a kettőt.

Az artritisz diagnózisának felállításához orvosunk labor- és képalkotó vizsgálatokat fog előírni. A laborvizsgálatokat vérből, vizeletből és ízületi folyadékból vett mintákon végzik. A képalkotó vizsgálatok a következők:

 • röntgen
 • CT
 • MRI
 • ultrahang

A képalkotó vizsgálatok segítségével orvosunk részletes képet kap a csontjainkról, ízületeinkről és egyéb szöveteinkről.

Melyek a csípőfájdalom lehetséges kezelési módjai?

A csípőfájdalom kezelése a kiváltó októl függ. Ha a fájdalmat túlerőltetés okozza, akkor a pihentetés általában elegendő a csípő gyógyulásához. Ez a típusú fájdalom általában néhány nap alatt megszűnik.

Artritisz esetén orvosunk gyógyszeres kezelést írhat elő a fájdalom és a merevség csökkentésére.

Orvosunk átirányíthat más szakemberhez is, aki további tanácsokat adhat vagy gyógytornászhoz, aki meg tudja mutatni, hogy milyen gyakorlatok segíthetnek az ízületi mobilitás megőrzésében.

Sérülések esetében a kezelés jellemzően ágynyugalmat és gyógyszeres kezelést (például naproxen, Aleve) jelent a duzzanat és a fájdalom enyhítése érdekében.

Combnyaktörés, csípőízületi deformáció és bizonyos sérülések műtéti beavatkozást igényelnek az ízület helyreállítása vagy kicserélése érdekében. Csípőprotézis műtét esetében a sebész a károsodott csípőízületet mesterséges ízületre cseréli.

Bár a csípőprotézis műtét után fizikoterápiára, gyógytornára lesz szükség, hogy hozzászokjunk az új ízülethez, ez egy gyakori műtét, ami a legtöbb esetben sikeres.

Alternatív kezelések

Néhány holisztikus terápia enyhítheti a csípő fájdalmat. Mindenképpen beszéljük meg a kezelési lehetőségeket orvosunkkal, mielőtt valamilyen alternatív kezelésen vennénk részt.

Az alkalmazható holisztikus terápia lehet például kiropraktőr felkeresése vagy akupunktúra. Az akupunktúra során nagyon vékony tűket szúrnak a test megfelelő pontjaiba a gyógyulás elősegítése érdekében.

Mire számíthatunk hosszú távon?

Ha fény derült a csípőfájdalom okára és megfelelően kezeljük a fájdalmat, akkor sikeresen együtt élhetünk vele.

Enyhébb sérülések vagy sportbalesetek esetén nem feltétlenül van szükség kezelésre és a probléma rövidesen megszűnhet.

Azonban, súlyosabb állapotoknál, mint például az artritisz, a csonttörés és a nekrózis, a tünetek nagy valószínűséggel súlyosbodni fognak, amíg nem kezeljük. Keressük fel orvosunkat, aki segíthet nekünk egy kezelési terv kidolgozásával.

Gyógytorna információ (rendelő, házi torna, online gyógytorna), árak és jelentkezés

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top