Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek

Hogyan befolyásolja az elhízás az élettartamot?

Kétszerese a kockázata az 55 év előtti elhalálozásnak a húszas éveikben járó elhízott fiataloknál a normál testsúlyú kortársaikhoz képest egy közzétett tanulmány szerint.

A 33 éve megkezdett kutatásban 6500, 1955-ben 22 éves dán fiatal vett részt, akik közül 97 (1,5 százalék) volt elhízott a kutatás kezdetekor.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

Ötvenöt éves korukra az elhízottak közel fele – azaz az, aki egyáltalán még életben volt – különböző betegségekben (cukorbaj, magas vérnyomás, trombózis, infarktus) szenvedett.

A dán kutatók szerint az elhízott fiataloknál nyolcszor nagyobb volt a cukorbaj és négyszer nagyobb a trombózis kockázata, mint a súlyfeleslegtől mentes társaiknál. Kétszer nagyobb volt a kockázata náluk annak is, hogy magas vérnyomástól szenvednek, infarktust kapnak vagy 55 éves koruk előtt meghalnak.

Az egészségügyi problémák az elhízottsággal voltak összefüggésben: a testtömegindex (BMI) minden egy százalékpontos növekedése 5 százalékkal növelte az infarktus, 10 százalékkal a trombózis és 20 százalékkal a diabétesz kockázatát.

A kutatók közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy az elhízottsággal kapcsolatos betegségek növekedése minden korábbinál súlyosabban nehezedik a következő évtizedekben az egészségügyi rendszerekre.

Bár a kutatásban csak férfiak vettek részt, minden valószínűség szerint a nők sem mentesek ettől a jelenségtől – tették hozzá a British Medical Journal Open című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői. (Forrás: MTI)

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top