Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Aktivitás

Hogyan okoz belső örömöt a testmozgás?

Sportolást vagy erőteljes fizikai aktivitást követően sokan számolnak be emelkedett hangulatról, jó érzésről-örömérzésről. Mindezt a mozgás során keletező endokannabinoidok váltják ki, melyek agyunk jutalom központját aktiválják.

Az endokannabinoidok kis túlzással az emberi szervezet saját, természetes „drogjainak” is nevezhetők, szerencsére káros mellékhatások nélkül. Közülük a ma leginkább ismeretes anyag az anandamide, melynek neve is a szanszkrit „ananda” – öröm szóból ered. Az endokannabinoid rendszer (ECS) segíti a szervezet adaptációját mind a fizikai, mind az emocionális stresszhelyzetekhez.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

Edzett mentősöket vizsgáltak

Egy német-olasz-magyar kutatócsoport (a Semmelweis Egyetem PhD. hallgatójának részvételével) a Dél-Tiroli Mentő egység tizenkét fiatal egészséges férfi tagján vizsgálta, hogy az ECS-re milyen mértékben hat a tartós fizikai aktivitás. Összessen három vizsgálati módszer alapján kerestek választ a kérdésre. A kimerítő mozgás után endokannabinoid anyagok szintjét mérték az alanyok vérmintáiból. Az önkénteseknél kritériumként szerepelt, hogy előzetes orvosi vizsgálaton vegyenek részt, tartózkodjanak mindennemű drogfogyasztástól, a súlyuk a normál tartományban legyen és ne éljenek 1200 m tengerszint feletti magasság felett.

Kemény vizsgálatok

Az „A” vizsgálati protokollban (testmozgás alacsonyabb tengerszint feletti magasságon) 2100m alatti 4-4,5 órás túrázást kellett teljesíteni. A testmozgás során négyszeres volt szintemelkedés, összesen 1650m szintkülönbséget tettek meg. Az éjszakát az alaptáborban töltötték. A „B” protokollban (kimerítő fizikai munka magasabb tengerszint feletti magasságra) 1780 m szintkülönbséget kellett teljesíteni, az alaptábor magasságától indulva. A teljes túraidő 3,5 – 5,5 óra között volt. Az éjszakát az elért magasságon töltötték. A „C” protokollban (passzív felemelkedés még nagyobb magasságra) a tengerszint feletti magasság hatását vizsgálták a szervezetre. Helikopterrel vitték fel a résztvevőket a csúcson található menedékházba, ahol fizikai tevékenység nem volt megengedett.

Míg endokannabinoidok szintje az „A” és „B” protkoll teljesítése után szignifikánsan növekedett, a passzív felemelkedés nem hatott a vérszintjükre. Az epinephrine (ismertebb nevén adrenalin – az úgynevezett katekolaminerg rendszer fő ingerületátvivő anyaga, melynek legfőbb élettani feladata hogy a fokozott izommunkához biztosítsa a megnövekedett energiaigényt) szintjét mérve azt tapasztalták, hogy kizárólag az erőteljes fizikai munka alatt emelkedett a szintje szignifikánsan és az anandamide szintjével ez a növekedés korrelált.

A kutatás egyik fő eredménye, hogy bár a testmozgás önmagában is emeli az anandamide szintjét, ha ezt magasabb tengerszint feletti magasságon, hipoxiás (alacsony oxigénellátottságú) körülmények között végezzük, a növekedés még kifejezettebb. Az alacsonyabb légnyomás miatt a testszövetekben csökkent az oxigénellátás. Ez azonban nem kizárólagos oka az endokannabinoid nagyobb arányú emelkedésnek, hiszen a „C” protokollban nem követezett be az emelkedés.

Nem is szégyen a futás, és még hasznos is

A testmozgás nemcsak az endokannabinoid és katekolaminerg rendszert aktiválja. A hipothalamo-hipophysealis rendszer aktiválása révén egyéb pozitív hatásai is vannak szervezetünk homeosztázisára. Ebben az endokannabinoidoknak is szerepük van. Ezáltal biztosan állíthatjuk, hogy nem csak a fizikai aktivitást követő stresszreakciókban van szerepe hanem az ezt követő hangulati és viselkedési reakciókban. Nekik köszönhető az úgynevezett „futás öröme”.

A testmozgás tehát nem csupán a fizikai egészség megtartásához, a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez illetve testsúlyunk és alkatunk szinten tartásához járul hozzá, hanem a mentális problémákra is megoldással szolgálhat. Sportolás során boldogságérzetet élhetünk meg, melyért az agy jutalmazó struktúrája – az endokannabinoid rendszer – felelős.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igánybe venni? 

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Lágylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

  • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
  • Ödéma felszívódásának segítése
  • Hegszövet fellazítása
  • Izomlazítás
  • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

(Forrás: semmelweisfigyelo.hu)

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top