Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
ínhüvelygyulladás Kezelése

Ínhüvelygyulladás kezelése

Miért egyre gyakoribb az ínhüvelygyulladás?

Mióta a számítógépek használata egyre jobban elterjedt, és sokan napi 6-8 órát is eltöltenek a monitor előtt ülve és klikkelve, a kéz izmainak és ízületeinek egyoldalú megterhelése alakulhat ki. Az ülő életmód és a számítógépes munka térnyerése természetesen egész testünkre hatással van, az egér használata közben felvett kényszertartás pedig az alkar és kéz izmainak és ízületeinek állapotára van káros hatással. A mutató és középső ujjak folyamatos, egyoldalú igénybevétele az egéren való klikkelésnél túlerőltetéshez vezethet. Ezen kívül a kéz támaszkodásakor az egyik – a csukló alkotásában részt vevő – kéztőcsontocska, az ún. borsócsont folyamatos nyomásnak van kitéve, és ez a kéz tenyér felőli oldalán is okozhat panaszokat, nyomásérzékenységet. (egérkéz szindróma).

Mik az ínhüvelygyulladás tünetei?

 • kézhát és csukló ínszalagjainak, szalagjainak gyulladása
 • fájdalom aktív mozgásra
 • fájdalom passzív nyújtásra: bizonyos mozdulatok is kiválthatják, illetve vizsgálat során célzottan nyújtja az orvos/ gyógytornász az egyes izmokat
 • duzzanat
 • helyi nyomásérzékenység
 •  ganglionok: borsónyi vagy akár cseresznye nagyságú nyomásérzékeny duzzanatok a kézhát és a csukló felszínén, melyekben kocsonyás anyag található. Nyomásra rugalmas érzetet keltenek. Kialakulhatnak az ízület hártyájából, de akár az ínhüvely falából is kitüremkedhetnek.

Mi történik ilyenkor az ínszalagokban?

Az alkar izmai hosszú ínszalagokban folytatódnak, és így haladnak át a csuklón, hogy végül a kéz különböző részein tapadjanak. Ezeket az ínszalagokat a kézháton ínhüvely veszi körül, hogy az izmok, ínak mozgását segítse. Túlerőltetés esetén ún. steril gyulladás alakul ki, vagyis az ínhüvely üregében folyadék termelődik, és ez a térszűkítő folyamat nehezíti az ínak mozgását. Ezen kívül az üregben kicsapódó anyagok (fibrinek) hatására az ín megvastagodik, és ez tovább nehezíti az elmozdulást. Ilyenkor mozgás során már ropogó hangot is hallunk, ez a krepitáció. Ezek a felhalmozódott anyagok okozzák az egyik tünetet, az ínhüvely duzzanatát.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

Később, ha kezeletlenül marad az ínhüvelygyulladás, a szöveti átalakulás tovább folytatódik, és meszesedés is elindulhat a szalagokban. Ilyenkor – kalcifikáció/meszesedés – után a folyamat már nem gyógyítható teljesen.

Mikor alakulhat még ki ínhüvelygyulladás?

 • rendszeres és megerőltető evezésnél
 • súlyok emelésénél (legyen az sportszerű vagy fizikai munka)
 • súlyok tologatásánál, lökésénél

Tehát nemcsak az irodai dolgozók, hanem a fizikai dolgozók és sportolók is lehetnek érintettek ebben a problémában.

Az ínhüvelygyulladás kezelése

Teljes gyógyulása viszonylag hosszú időt, több hónapot is igénybe vehet, a sérülés mértékétől függően. Tehát célszerű minél előbb szakemberhez fordulni.

Kezdeti stádiumban:

 • pihentetés
 • jegelés
 • váltó fürdő
 • ergonómiai eszközök
 • megfelelő kézterápia (izom nyújtások és erősítések a megfelelő irányokba) – gyógytorna
 • Kinezio tape
 • Mindenképpen ajánlott a kiváltó tényező kiiktatása vagy mérséklése, hogy a kiújulást megelőzzük.

Súlyos esetekben:

 • tartós rögzítés gipsszel vagy sínnel: a rögzítés ideje akár a 4 hetet is elérheti
 • corticosteroid injekció

Milyen ergonómiai eszközök segíthetnek?

Ergonómikus (azaz gazdaságos, biomechanikailag helyes) kialakítású egerekre számos kísérlet volt már eddig is.

 • gömb formájú
 • 2 kezes egér: mindkét kéz számára külön egér, melyeket együtt kell használni
 • egér nélküli egér: infravörös sugár és kamera segítségével érzékeli a kéz mozgásait, a kéz, pedig az asztallapon mozog

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top