Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Kiszakadt Gerincsérv

Kiszakadt gerincsérv esetén mit lehet tenni?

Kiszakadt gerincsérv esetén mindenképp fontos kérdés, milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre. A folyamat megértéséhez nézzük először a gerincsérv típusait!

A gerincsérv morfológiai osztályozása

 • Bulging discus (előboltosulás): a kocsonyás mag hátraboltosul, de a rostos gyűrű ép marad. Ebben az esetben a sérvesedett rész még magától visszahúzódhat.
 • Protrusio (kiboltosulás, előesés): A kocsonyás mag excentrikusan kiboltosul, de a külső rostos gyűrű ép marad,
 • Extrusio (kiszakadás): A kocsonyás mag átszakítja a rostos gyűrűt, de összefügg a discus térrel. A kiszakadt gerincsérv sok esetben műtéti indikációt képez.
 • Sequestrátio (a kiszakadt kocsonyás mag darabkák megjelenése): A szabad porckorong darabok nem függenek össze a discus térrel.

Kiszakadt gerincsérv jelentése

Kiszakadt gerincsérvről akkor beszélünk, ha a porckorong egy darabja különválik a korongtól, esetleg elmozdul a gerinccsatornában.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

Önmagában az a tény, hogy a pockorongsérv kiszakad, nem jelent feltétlenül műtéti indikációt. Nyilván azt, hogy a kiszaakadt gerincsérves beteget meg kell-e operálni, gerincgyógyászati, orvosi vizsgálat dönti el.

Mi történhet a kiszakadt darabbal? Feltétlenül szükséges az operáció? 

 1. Összezsugorodik, visszahúzódik a fragmentum, azaz a leszakadt darab, mivel anyagcseréje megszűnik, és veszít a folyadéktartalmából. Ekkor megszűnhet az idegi elemekre gyakorolt nyomás, a páciens panaszai pedig elmúlnak. Az esetek nagy részében ez történik. A konzervatív kezelés (azaz a gyógytorna különböző módozatai) kezdeti szakasza azt célozza, hogy ez a folyamat végbemenjen, azaz a sérv visszahúzódjon.
 2. A sérv mérete változatlan marad. Ebben az esetben a folyamat kimenetele nem egyértelmű. Előfordulhat, hogy kb. 6-12 hét alatt csökkennek a páciens panaszai, de állandósulhatnak is. Ekkor orvosi mérlegelés kérdése  a műtéti beavatkozás.
 3. Növekszik a sérv mérete, a panaszok és tünetek súlyosbodnak. Ebben az esetben általában műtétre van szükség.

Konzervatív (gyógytorna) kezelési lehetőségek: McKenzie terápia, Gyógytorna

Gerincbetegségek esetén a leggyakoribb panaszok közé tartozik a gerincsérv (porckorongsérv), a lumbágó valamint a gerincműtétek utáni hegképződés okozta fájdalom és mozgásbeszűkülés. McKenzie módszer megfelelő alkalmazásával sokszor a gerincműtétek is elkerülhetők. A kezelések alkalmával a Mckenzie terapeuta a pácienssel közösen megkeresi azt a személyre szabott mozdulatsort, gyakorlatot, amivel enyhíthető a fájdalom és optimális esetben a porckorong visszapréselhető a helyére.

Hogyan zajlik a McKenzie terápia?

 • Az 1. lépés egy nagyon részletes tünet tesztelés. Ennek célja, hogy a páciens különböző mozgásokra adott reakcióit feltérképezi a terapeuta. Megfelelő tesztelés esetén megtalálja a megfelelő, egyedi kezelési irányt
 • A páciens állapota alapján a terapeuta összeállítja és betanítja azt a mozgássort, aminek nagy ismétlésszámban történő végzése segít visszahúzni a kiboltosulást
 • A terápia célja a porckorongsérv visszahúzása által a panaszok csökkentése
 • Az első McKenzie kezelés 60 perc, ami magába foglalja az állapotfelmérést, a tünetek tesztelését és az első gyakorlatsor betanítását
 • további kezelések 30 vagy 50 percesek. A gyakorlatok az állapot változásához igazodnak. A panaszok csökkentését követően cél a kiváltó ok megszüntetése, az állapot stabilizálása és a kiújulás megelőzése.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglalás: https://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

Kezelési lehetőségek

Pácienseink véleménye kezeléseinkről

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top