Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Kézdagadás

Melyek a kézdagadás okai?

A kézdagadás

A kézdagadás nagyon gyakran zavaró és kényelmetlen is egyszerre. Senki nem szereti az érzést, amikor a gyűrűje elszorítja a vérkeringést az ujjában. A duzzanat, melyet ödémának is hívnak, a test bármely területén előfordulhat. Az ödéma leggyakrabban a kezeken, a karokon, a lábfejeken, a térdeken és a lábakon látható.

Duzzanat abban az esetben jön létre, amikor a test szöveteiben folyadék halmozódik fel. Kialakulásának számos oka lehet, többek között a meleg, a testmozgás vagy más egyéb kóros állapot. Bár a kézdagadás általában nem ad okot aggodalomra, időnként olyan lappangó betegség jele lehet, amely kezelést igényel.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

A kialakulás okai

1. Testmozgás

Testmozgás hatására fokozódik a véráramlás a szívben, a tüdőkben és az izmokban. A kezekbe áramló vér mennyisége csökkenhet, melynek köszönhetően hűvösebbé válnak. Időnként a kezekben található vérerek ezt azzal ellensúlyozzák, hogy kitágulnak, melynek hatására a kezek bedagadnak.

Emellett a testmozgás hatására az izmok hőt termelnek. Válaszként erre a szervezet a testfelszínhez legközelebb található erekbe vért áramoltat, hogy így szabaduljon meg a hő egy részétől. Ennek a folyamatnak köszönhetően izzadunk, ugyanakkor a kezeink is bedagadhatnak.

A legtöbb esetben a testmozgás közben tapasztalható kézdagadás semmi okot nem ad aggodalomra, azonban egy állóképességi sportolónál a hyponatrémia jele lehet. Ez azt jelenti, hogy a vér nátrium szintje alacsony. Hyponatrémia esetén hányingert, valamint zavartságot tapasztalhatunk.

A következő néhány lépés segíthet csökkenteni a kézdagadást a testmozgás során:

 • vegyünk le minden ékszert, mielőtt megkezdenénk a testmozgást
 • végezzünk karkörzéseket testmozgás közben
 • többször nyújtsuk ki az ujjainkat, majd szorítsuk ökölbe
 • emeljük a karjainkat magasba a testmozgás végeztével

2. Meleg időjárás

Amikor hirtelen szokatlanul magasabb hőmérsékletnek vagyunk kitéve, a test számára küzdelmet jelenthet, hogy lehűtse magát. Normál esetben a test a meleg vért a bőrfelszín felé áramoltatja, ahol az izzadásnak köszönhetően lehűl. A meleg és párás napokon azonban ez a folyamat nem mindig működik megfelelően. A folyadék felhalmozódhat a kezekben az izzadással történő elpárolgás helyett.

Az extrém hőségnek való kitettség egyéb tünetei:

 • bőrkiütés
 • emelkedett testhőmérséklet
 • szédülés és ájulás
 • zavartság

A testnek szüksége lehet néhány napra, hogy alkalmazkodni tudjon a meleg időjáráshoz. Amint ez megtörténik, abbamarad az izzadás. Kipróbálhatjuk ventilátor vagy párátlanító készülék használatát is a megkönnyebbülés érdekében.

3. Túlzott mértékű só fogyasztása

A test a só és a víz kényes egyensúlyát tartja fenn, melyet könnyű felborítani. A vesék egész nap folyamatosan szűrik át vérünket, eltávolítva a méreganyagokat és a folyadékfelesleget, melyet a húgyhólyagba továbbítanak.

A túlzott mértékű só fogyasztás megnehezíti a vesék számára a folyadékfelesleg eltávolítását. Ennek következtében folyadék halmozódhat fel a szervezetben, mely a test bizonyos pontjain összegyűlhet, a kezeket is beleértve.

Amikor folyadék halmozódik fel a szervezetben, a szívnek erőteljesebben kell dolgoznia a vérkeringés fenntartásához, mely megemeli a vérnyomást. A magas vérnyomás extra nyomást helyez a vesékre és megnehezíti a folyadék átszűrését.

Egy alacsony só tartalmú étrend betartása segíthet helyreállítani a megfelelő egyensúlyt.

4. Limfödéma

A limfödéma a nyirokfolyadék felhalmozódása által okozott duzzanat. Ez az állapot leggyakrabban olyan embereknél alakul ki, akiknek rákkezelés következtében károsodott vagy eltávolították a nyiroknyomójukat.

Ha mellrákkezelés következtében a hónaljban található nyirokcsomót eltávolítják, magasabbá válik a nyiroködéma kialakulásának valószínűsége a kezekben a kezelést követő hónapokban vagy években. Ezt másodlagos limfödémának nevezzük.

Elsődleges limfödémával is születhetünk, azonban annak előfordulása jóval gyakoribb a lábakban, mint a karokban.

A limfödéma egyéb tünetei a következők:

 • fájdalom vagy duzzanat a karban vagy a kézben
 • nehézségérzés a karban
 • zsibbadás a karban vagy a kézben
 • feszülő bőr a karon
 • szűknek tűnő ékszerek
 • a kar, a kéz vagy a csukló behajlításának vagy mozgatásának csökkent képessége

Bár a limfödéma nem gyógyítható, a nyirokdrenázs segíthet csökkenteni a duzzanatot és megelőzni a folyadék felhalmozódását.

5. Terhességi magas vérnyomás

A terhességi magas vérnyomás egy olyan állapot, melynek során a vérnyomás megemelkedik és egyes szervek diszfunkciójához vezet. Gyakran alakul ki a 20. gesztációs hét után, azonban egyes esetekben hamarabb vagy akár szülés után is kialakulhat. Ez egy életet veszélyeztető, súlyos állapot.

A duzzanat egy bizonyos mértékig várható a terhesség során, különösen a kezekben és a lábfejekben. Azonban a terhességi magas vérnyomás következtében kialakuló vérnyomás emelkedés folyadék felhalmozódáshoz és hirtelen súlygyarapodáshoz vezet. Ha terhesség során a következő tüneteket tapasztaljuk kézdagadással együtt, azonnal keressük fel kezelőorvosunkat:

 • hasi fájdalom
 • súlyos fejfájás
 • fénylő pontok látása
 • változás a reflexekben
 • csökkent mennyiségű vizelet vagy annak teljes hiánya
 • vér a vizeletben
 • szédülés
 • erőteljes hányinger és hányás

6. A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás

A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás az ízületi gyulladások egy olyan típusa, amely a pikkelysömör nevű betegséggel érintett embereknél fordul elő. A pikkelysömör egy olyan bőrbetegség, amelyet az elpikkelyesedett bőrön található vörös foltok jellemeznek. A legtöbb embernél a pikkelysömört diagnosztizálják elsőként, azonban előfordulhat, hogy az ízületi gyulladás tünetei előbb jelentkeznek, mint a bőrtünetek.

A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás a test bármely pontját érintheti, gyakori az ujjak, a lábujjak, a lábfej és az alsó háti szakasz érintettsége. Az ujjak különösképpen bedagadhatnak és virsli-szerűvé válhatnak. Lehetséges, hogy előbb tapasztaljuk az ujjak bedagadását, mint az ízületi fájdalom bármely jelét.

A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás egyéb tünetei:

 • fájdalmas és duzzadt ízületek
 • az ízület érintésekor tapasztalható melegség
 • fájdalom a sarok hátsó részén vagy a talpon
 • az alsó háti szakasz fájdalma

7. Angioödéma

Az angioödéma egy allergiás reakció. Az allergiás reakció során hisztamin és más kémiai vegyületek kerülnek a véráramba. Ez hirtelen duzzanathoz vezethet a bőr alatt csalánkiütéssel vagy anélkül. Általában az ajkakat és a szemeket érinti, azonban előfordulhat a kezekben, a lábfejben és a torokban.

Az angioödéma nagyon hasonló a csalánkiütéshez, azonban a csalánkiütéssel ellentétben ez a bőrfelszín alatt történik. Egyéb tünetek:

 • nagy, vastag, kemény hurkák
 • duzzanat és pirosság
 • fájdalom vagy melegség az érintett területeken
 • szemkörnyéki duzzanat

Az angioödéma általában magától elmúlik. A tünetek orális antihisztaminok adásával kezelhetőek.

Amit mindenképpen jegyezzünk meg

A kézdagadás kellemetlen lehet, azonban általában nincs miért aggódni. Próbáljunk ki néhány életmódbeli változtatást és nézzük meg, működik-e. Várandósság vagy eltávolított nyirokcsomók esetén konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Lehetséges, hogy terhességi magas vérnyomásunk vagy limfödémánk van.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top