Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Csípő Fájdalom

Mi okozza az alsó háti szakasz és a csípő fájdalmát?

Háti és csípő fájdalom

Az alsó háti szakasz fájdalma gyakori tünet. A felnőttek közel 80%-a tapasztalja meg az alsó háti szakasz fájdalmát legalább egyszer élete során. A fájdalom intenzitása a tompától az éles fájdalomig terjedhet, befolyásolva a mobilitást és az életminőséget.

A hátfájdalmat gyakran tévesztik össze a csípő fájdalommal vagy diszkomfortérzéssel. A csípőízület a gerinc közelében helyezkedik el. Éppen ezért, a csípő sérülése nagyban hasonlíthat a hátfájdalomra vagy akár okozhatja is azt. A csípő és az alsó háti szakasz fájdalma mellett a következő tüneteket is tapasztalhatjuk:csípő fájdalom

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

 • ágyéki fájdalom az érintett oldalon
 • merevség
 • fájdalom séta vagy mozgás közben
 • alvászavarok

Az alsó háti szakasz és a csípő fájdalom 5 lehetséges oka

Izomhúzódás

Az akut háti szakasz fájdalma gyakran izomhúzódás vagy ficam következménye. Húzódás az, amikor a szalagok túlfeszülnek vagy elszakadnak.

A ficam másrészről viszont az inak vagy izmok nyújtásából vagy akár szakadásából is eredhet. Az azonnali reakció tehát az alsó háti szakasz fájdalma, de akár a csípődben is tapasztalható tompa fájdalmom vagy diszkomfortérzés.

A húzódás vagy ficam kezelése magában foglalja a megfelelő nyújtást, valamint súlyosabb esetben a gyógytornát, illetve fizikoterápiát is. Ha a fájdalom rosszabbodik, érdemes szakorvost felkeresni a megfelelő kezelés érdekében, valamint azért, hogy megbizonyosodhassunk róla, hogy a fájdalom nem egy súlyosabb sérülés következménye.

Idegbecsípődés

Az idegbecsípődés egy olyan kellemetlen állapot, mely hasogató fájdalomhoz, zsibbadáshoz és diszkomfortérzéshez vezethet különösen a hátban, a gerincben, valamint a csípőben.

Ez abban az esetben következik be, amikor a környező csontok, izmok és szövetek túl nagy nyomást gyakorolnak az idegre. A nyomás megakadályozza a megfelelő idegi funkciókat, fájdalmat, érzéketlenséget és gyengeséget okozva.

Bizonyos esetekben a korábbi sérülésekből származó hegszövet is okozhat idegbecsípődést. Az idegbecsípődés egyéb okai:

 • artritisz
 • stressz
 • ismétlődő mozdulatok
 • sportok
 • elhízás

Az ebből az állapotból eredő fájdalom rövid ideig tart és gyakran egyszer már kezelt nem maradandó sérülés következménye. Azonban, ha egy idegen állandó nyomás van, akkor az krónikus fájdalomhoz vezethet, illetve fokozottan fennáll a maradandó idegkárosodás kockázata is.

Az idegbecsípődés leggyakoribb kezelési módja a pihenés. Ha az izmok vagy idegek érintettek, akkor a szakorvos gyógytornát javasolhat a mobilitás visszaszerzése, valamint a flexibilitás érdekében.

A gyors javulás érdekében a szakorvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel a fájdalom enyhítésére.

Artritisz

Leggyakrabban az artritisz a felelős a hát és a csípő fájdalmáért. Ezt a comb elülső részén és az ágyék területén is érezhetjük. A test öregedésének és elhasználódásának gyakori következményeként az artritisz egy vagy több ízület gyulladásának a következménye.

Az artritisz gyakori következményei magukban foglalják a következőket:

 • fájdalom
 • duzzanat
 • merevség
 • csökkent mozgástartomány
 • érzéketlenség

Az artritisz kezelése a tünetek enyhítésére és a mobilitás növelésére fókuszál.

Orvosunk javasolhat gyulladáscsökkentőket vagy fájdalomcsillapítókat. Felírhat reumaellenes betegségmódosító gyógyszereket is, melyek csökkentik vagy leállítják az immunrendszer működését, hogy az ne támadja tovább az ízületeket.

Hatékony kezelési lehetőség a gyógytorna az ízületek erősítése, valamint a mozgástartomány növelése érdekében. Súlyosabb esetekben műtéti kezelésre is szükség lehet.

Porckorongsérv

A porckorongsérv akkor következik be, amikor a porckorong belsejében található zselés anyag a külső rostos gyűrűt átszakítja. Ez irritálhatja a környező idegeket, gyakran fájdalomhoz és érzéketlenséghez vezetve. Néhány porckorongsérvtől szenvedő ember azonban sosem tapasztal fájdalmas tüneteket.

A hátfájdalom mellett a következő tünetek jelenhetnek meg:

 • comb fájdalom
 • csípő és fenéktáji fájdalom
 • zsibbadás
 • gyengeség

A műtét vagy a McKenzie torna szintén lehetséges kezelési módok erre az állapotra, amennyiben a tünetek rosszabbodnak vagy az állapot elkezd kihatni az életminőségre.

A csípő-keresztcsonti ízület diszfunkciója

A csípő-keresztcsonti ízület kapcsolja össze a csípőcsontokat a keresztcsonttal, egy háromszögletű csont a lumbális gerincszakasz és a farokcsont között. Ennek az ízületnek a feladata a felsőtest, a medence és a lábak által keltett rázkódások elnyelése.

A csípő-keresztcsonti ízület húzódása kisugárzó fájdalmat okozhat a csípőben, a hátban és az ágyéki területen.

A kezelés a fájdalom csökkentésére fókuszál, valamint a csípő-keresztcsonti ízület mozgástartományának helyreállítására.

A szakorvos javasolhat pihenést, fájdalomcsillapítást, valamint meleg és hideg borogatást az izomfeszülés és gyulladás csökkentése érdekében. Egy, az ízületbe adott szteroid injekció is gyakran hasznos lehet. Súlyosabb esetekben az orvosod javasolhat műtétet is.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15. , 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

(Forrás: https://www.healthline.com)

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top