Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Helyes ülés

Milyen a helyes ülés?

helyes ülésGyermekkorban fontos megtanulni a helyes ülést, mert ha rögzül a rossz testtartás, az izmok elkezdenek zsugorodni. Görnyedt lesz a testtartás, kialakul az úgynevezett C alakú ülés: a medence hátra billen, a mellkas összenyomott helyzetbe kerül, a fej előre helyeződik. A helytelen ülés melegágya a derékfájásnak, a porckorongsérvnek, a hát, a nyak és a váll fájdalmainak. A görnyedt testtartás nemcsak nyak- és hátfájást okozhat, hanem a belső szervek összenyomásával azok működése is romlik.

Ha jó a testtartás, egyenletesen oszlik el a test tömege, így az izom- és csontrendszer normálisan működhet, képes védeni sérülések és az ízületek kopása ellen.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

Ha valaki rossz testtartással ül mondjuk a számítógép előtt, hamarosan megfájdul a feje, merev lesz a válla és sajog a dereka.

A helyes ülés alapfeltételei:
– megfelelő ülőbútor
– ülésformáknak megfelelő testtartás

Akkor helyes a szék magassága, ha a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 100-110 fokos szögben van. Az ülő felületének akkorának kell lennie, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatot. A szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét! Fontos, hogy ülésnél az asztal is megfelelő magasságú legyen, azaz felhúzott váll és görbe hát nélkül az alkar kényelmesen legyen alátámasztva írás közben. A gyerekeknek olyan állítható gyerekszék ajánlatos, amely a gyerek testmagasságához igazíthatók, így a növekedés minden fázisában biztosítja a helyes ülést.

Mi a teendő?

Reggel 10 percen át végezzünk nyújtógyakorlatokat, ez különösen fontos az ülő munkát végzőknek, akik ráadásul még autóval is járnak munkába. Aki munkája miatt egész nap ül, legalább óránként álljon fel és végezzen néhány aktív gyakorlatot. Ez hosszú utazáskor is fontos a jó keringés érdekében. Akinek gerincpanaszai vannak, annak még jobban oda kell figyelnie: óránként 5 percig az ágyéki gerinc körüli izomzatot összehúzva ajánlott járnia. Ülés közben is végezzenek gyakorlatokat, akár izommegfeszítést, akár nyújtózást. Munkából hazaérve pedig lehetőleg ne üljenek le, hanem feküdjenek a földre (kemény felületre) és polcolják fel Z alakban a lábukat, ugyanis ez tehermentesíti a gerincet, ez a legpihentetőbb testtartás. Kerüljük a kanapén vagy az alacsony széken való ülést. Lehet, hogy ezek kényelmesek, de alacsonyan ülésnél a térd magasabbra kerül a csípőnél, így nyomás nehezedik a csípőízületekre és görbül a gerinc.

A csontnak a nyomásra, a szalagoknak, inaknak a feszülésre, az izmoknak pedig az összehúzódásra van szükségük. Ezért elengedhetetlenül szükséges a rendszeres mozgás. Napi fél óra az ajánlott, nem elég csak a séta, hanem tornázni kell, dinamikus úgynevezett kardio mozgást kell végezni. Ilyen lehet az úszás, a biciklizés, de a sportok mellett akár a tánc is. Az izomerősítő és -nyújtó illetve testtudatosító gyakorlatok ugyancsak nagyon fontosak (például a jóga, a pilates, a testtartáskorrekciós gyakorlatok).
Idősebb korban is el lehet kezdeni a mozogást, de ajánlatos előtte kardiológus véleményét kikérni. Lényeges, hogy ne hirtelen, ne nagy terheléssel kezdjenek mozogni, hanem fokozatosan. Veszélyes lehet, ha a hónapokig nem mozgó emberek tavasszal kimennek a kertbe és túlerőltetik magukat.

Nyújtógyakorlatok:

Nyújtsuk ki a karunkat a testünk előtt, kulcsoljuk össze az ujjainkat és nyomjuk kifelé a tenyerünket.
Karjainkat magasra tartva, összekulcsolt ujjakkal nyújtózzunk minél magasabbra, eresszük le a vállunkat. Kiváló gerincgyakorlat.
Feküdjünk le a földre hajlított térddel, talpunk legyen a földön. Karunkat nyújtsuk ki oldalra, tenyérrel lefelé. A két térdünket eresszük le először jobb majd baloldalra, de a vállunk és a lapockánk maradjon a földön. Fordítsuk a fejünket ellentétes irányba, mint ahova a térdünket helyezzük.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top