Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Reumatoid Artritisz

Milyen hatással van a Reumatoid Artritisz (RA) a csípőre?

Mikor keressük fel kezelőorvosunkat?

A reumatoid artritisz (RA) egy krónikus autoimmun betegség, amely az ízületek súlyos fájdalmát, merevségét és duzzanatát okozza. Ez a betegség akkor alakul ki, amikor az immunrendszer tévesen egészséges ízületeket támad meg a szervezetben.

A RA különböző testrészek ízületeit érintheti, ezek a:

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

 • Kéz
 • Láb
 • Térd
 • Vállak

Az RA (reumatoid artritisz) a csípőízületeket is érintheti, súlyos merevséget és kényelmetlenséget okozva. Az állapotot gyulladás jellemzi és a csípőfájdalom egy klasszikus tünete a betegség csípőben való megjelenésének. Ebben a cikkben arra térünk ki, hogy a RA milyen módon érinti a csípőízületet, melyek az okai és tünetei.

Milyen hatással van a reumatoid artritisz a csípőre?

A betegség kezdetben sokszor a kisebb ízületekben jelentkezik szimmetrikusan. Mivel a betegség jelenleg nem gyógyítható, ezért a betegség előrehaladtával más ízületek is érintetté válhatnak. A diagnózis felállításakor általában a csípőízület még nem érintett, de később azzá válhat.

A csípőfájdalom eleinte enyhe, és időszakos jelleggel kezdődhet. Lehetséges, hogy bizonyos teherviselő aktivitások alatt kényelmetlen érzés jelentkezik. Ezek a tevékenységek lehetnek:

 • Séta
 • Kocogás
 • Kirándulás
 • Súlyzós edzés
 • Tánc
 • Lépcsőzés
 • Tenisz

A fájdalom kezdetben lehet, hogy csak kis időre jelentkezik a fenn említett fizikai aktivitások közben, de a betegség előrehaladtával az ízületben keletkezett károk gyakoribb, vagy akár állandó fájdalmat eredményezhetnek. A kényelmetlenség akár pihenés és alvás közben is fennállhat.

Milyen tünetei vannak a reumatoid artritisznek?

A csípő fájdalma nem mindig reumatoid artritiszt jelez, okozhatja egy másik fajta artritisz, például a psoriatic artritisz vagy egy becsípődött ideg, feszes far és csípő körüli izomzat, de egyszerű túlerőltetésből is adódhat.

RA miatti gyulladás okozta csípőfájdalom együtt járhat más tünetekkel is.

RA okozta csípőfájdalom tünetei

 • Tompa fájdalom a lágyék, fenék vagy combok környékén
 • Meleg tapintatú csípő, lágyék, comb és fenék tájék
 • Fájdalom vagy merevség reggel, ami mozgásra enyhülhet
 • Csípőfájdalom miatt nehézkes állás vagy járás
 • Sántítás, gyakran a RA progresszó után újabb ízületi károsodáshoz vezet

A reumatoid artritisz az egész testet érintheti, ezért általánosabb tüneteket is érzékelhetünk, például:

 • Fáradtság
 • Étvágytalanság
 • Vérszegénység
 • Magas testhőmérséklet
 • Izzadás

A betegség mindkét csípőízületet érintheti, jellemzően az ízületekben szimmetrikusan jelentkeznek a tünetek a két testfelen.

A reumatoid artritiszes csípő okai:

A RA egy autoimmun betegség. A RA következtében kialakuló csípőfájdalom az ízületi felszínt borító hártya gyulladását okozza. Ez a hártya ízületi folyadékot termel az ízületi mobilitás segítésére. RA esetén azonban ez a szövet megduzzad és fájdalmassá válik. Végül ízületet alkotó csont és porc károsodik.

Nem az ízület kopása, hanem az RA miatti gyulladásos folyamatok okozzák a csípőfájdalom tüneteit

Bizonyos génekkel, a humán leukocita antigén II. genotípusával (HLA-II) rendelkező embereknél gyakoribb a betegség előfordulása.

Egyéb tényezők, amelyek növelik a reumatoid artritisz kialakulásának kockázatát:

 • Dohányzás
 • Túlsúly
 • Női nem
 • 60 év feletti életkor

Diagnózis

Amennyiben azt gyanítja, hogy a csípője reumatoid artritisszel érintett, orvosi tesztek segíthetnek megerősíteni vagy kizárni a betegséget. Az orvos a fizikai vizsgálat mellett kikérdezi a tüneteket, felveszi a kórtörténetet és a családban előfordult betegségeket.

A fizikai vizsgálat során az orvos rálátást kap a fájdalom mértékére és az ízület mobilitására. A családi kórtörténet azért fontos, mert a genetika is szerepet játszhat a RA kialakulásában. A betegség kialakulása szempontjából rizikó tényező, ha valamely családtagunk érintett a problémával.

A RA diagnózisát nem egyszerű felállítani, mert sok másik betegség tünetei utánozhatja, mint például a fibromyalgia vagy a lupus tüneteit. Nincs egyetlen teszt, amivel diagnosztizálható a betegség. A vérvizsgálat autoantitestek és gyulladásos markerek jelenlétét mutathatja ki.

Képalkotó vizsgálatok is alkalmazhatóak a gyulladás és az ízület károsodásának kimutatására. Az orvos elrendelheti az érintett ízületek röntgen, MRI vagy ultrahang vizsgálatát.

Kezelési lehetőségek

A betegség nem gyógyítható, de elérhető kezelés áll rendelkezésre a gyulladás csökkentésére, és a progresszió megállítására. A kezelés célja a remisszó elérésének segítése, ami a betegség egy olyan periódusa, amelyben a tünetek megszűnnek. A kezelést a tünetek természete és súlyossága határozza meg.

Gyógyszeres kezelés

Számos gyógyszer alkalmazható a RA kezelésére, köztük:

 • Gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Enyhe tünetek esetén vénynélküli, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek segíthetnek a fájdalom és gyulladás mérséklésében. Például: ibuprofén (Motrin), naproxen sodium (Aleve).
 • Ezek a gyógyszerek rendkívül hatékonyan csökkentik a gyulladást és a fájdalmat. Szájon át szedhető változata is elérhető, de az orvos injekcióban is adhatja a csípőbe, Súlyos fellángolások rövid kezelésére írhatja fel az orvos, vagy átmenetileg, amíg egy másik gyógyszer kifejti hatását. A mellékhatások miatt nem ajánlott tartós alkalmazásuk.
 • Betegségmódosító gyógyszerek (DMARDs). Csökkentik a gyulladást és megállítják a reumatoid artritisz progresszióját. A választható szerek: methotrexate (Trexall), leflunomide (Arava), tofacitinib (Xeljanz), hidroxiklorokin (Plaquenil).
 • Biológiai terápia. Amennyiben a fenn említett terápiák hatástalannak bizonyulnak, az orvos biológiai, vagy célzott terápiát javasolhat. Ezek az új típusú reuma ellenes szerek az immunrendszer gyulladásos választ kiváltó, meghatározott részeit célozzák. A biológiai terápia önmagában, és betegségmódosító gyógyszerekkel együtt is alkalmazható.
 • Az otthoni gyógymódok enyhíthetik az ízületi fájdalmakat, de a betegség előrehaladását nem állítják meg.

Mozgás, gyógytorna és otthoni gyógymódok

A csípőízületet érintő RA az ízület limitált mobilitását okozhatja. Az ízületi mozgékonyságának növelésén érdemes gyógytornásszal együtt dolgozni, aki segíti növelni az ízület hajlékonyságát és segít a járásfejlesztésben. A csípőízület erősítésére célzott gyakorlatokat tanulhat. Jöjjön pár stratégia:

 • Az alacsony ütköztetéssel járó mozgásformák segíthetnek a gyulladáscsökkentésben és a fájdalom enyhítésében. Próbálja ki a gyaloglást, úszást és vízi aerobicot.
 • Hideg és hő terápia. A meleget az ízületi merevség mérséklésére, a hideget a fájdalom enyhítésére alkalmazhatjuk.
 • Meditáció, mély légzési gyakorlatok, relaxáció. Ezek mindegyike segíthet a stressz csökkentésében. A krónikus stressz testszerte fokozza a gyulladásos mediátorok keletkezését.

Műtét

Súlyos ízületi fájdalom és károsodás esetén az életminőség javítására és a fájdalom csökkentésére az orvos műtéti megoldást javasolhat. Műtéttel helyettesíthető a csípőízület.

Az ízületben keletkezett károk és a fájdalom függvényében csípőízületi protézis beültetése válhat szükségessé. Az eljárás csökkentheti a fájdalmat és megnövelheti a mozgásterjedelmet. A beavatkozásra akkor kerülhet sor, ha az orvosa úgy látja, hogy az javítaná az életminőségét és növelné a mobilitását.

A műtét során a károsodott csípőízület bizonyos részeit eltávolítják és fém vagy műanyag protézissel helyettesítik.

A csípőprotézis műtéteknek magas a siker rátája, a műtétet követő 12-15 évben a páciensek 80 százalékánál kielégítő eredményt ír le az orvosa.

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ismeretlen eredetű csípőfájdalom vagy artritisz gyanúja esetén keressük fel kezelőorvosunkat. A RA egy progresszív és krónikus betegség, ami tönkreteheti a csípőízületet, ezért fontos a korai felismerés és kezelés. A kezeletlen RA az ízületek destrukciójához és elmozdulásához vezethet.

RA diagnózis esetén rendszeresen látogassunk el kezelőorvosunkhoz. Az orvosokkal való együttműködés javíthatja az életminőségünket. Az egészségügyi szakemberek segíthetnek megérteni a betegség lassítását célzó opcióinkat, hogy élvezhessük a remisszió időszakait. Az opciók között lehetnek életmódbeli változtatások, gyógyszeres vagy műtéti kezelés.

A kezelési terv segíthet a mobilitás és az általános egészség megőrzésében. A kezelés eredménytelensége esetén az orvossal konzultálva megváltoztatható a kezelési terv. Az orvos az Ön partnere a betegség kezelésében, és a leghatékonyabb fájdalom és gyulladáscsökkentő, és életminőséget javító megoldások megtalálásában.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő és tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglalás: https://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

Forrás: Healthline.com

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top