Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Köröm

Mit árul el a körmünk?

köröm„Mutasd a körmöd, megmondom ki vagy” – fűzi tovább a gondolatsort Róth Éva, aki elismert szaktekintély a „köröm szakmában”, mint gyakorló gyógypedikűrös, és mint az Aphrodité Oktatási Centrum vezetője, ahol a jövő „körömtudósait” képezik.

A köznapi ember keveset tud saját körmeiről – mondja. Legfeljebb a jó megjelenés egyik fokmérőjének tekintik, hogy rendben legyenek a körmeik, kézen és lábon, és ha már zavaró a látvány, korrigáltatják a durva hibákat.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

Mi is a köröm? Erről sem tudunk sokat. Ez az elszarusodott fehérje anyagú képződmény nem véletlenül nőtt ujjaink végére, egyrészt védő szerepe van, másrészt a tapintásban van feladata. A köröm alakja, színe, állagának megváltozása fontos jelzés az orvos számára, egészségünk tükrének is tekinthető. A köröm különféle elszíneződése májbetegségre, vagy szív- és érrendszeri zavarokra is utalhatnak.

De nem csak színbeli, alakbeli elváltozások is előfordulnak, a két körömszél kanálszerű felhajlása például vashiányra utal, ha domború a köröm felszíne, szív és tüdő, légzőszervi okok állhatnak a háttérben, az apró fehér pontok pikkelysömört jeleznek.

A köröm viszonylag gyorsan növekszik, ideális esetben hetente egy millimétert, leggyorsabban a kéz középső ujján.

Figyelni kell a körömbetegségekre

Külső behatásra a körömlemez elvékonyodhat és harántirányú barázdák jelennek meg rajta. A kiváltó ok fertőző, vagy krónikus betegségre utal, de oka lehet egyszerűen a helytelen körömápolás is. Éppen ezért Róth Éva szerint jó, megbízható gyógypedikűrösre mindig szükség van, aki az orvos partnere, és közvetítő szerepe is van páciens, és szakorvos között. Mert körömbetegségek esetén sebész, bőrsebész, bőrgyógyász, belgyógyász, sőt még pszichológus, esetleg természetgyógyász közreműködésére is szükség lehet.

Néhány példa a leggyakrabban előforduló körömbetegségek közül: körömágygyulladás, ez a körmök szélén kialakuló fertőzés következménye. A bőr berepedése, tartós irritáció, – szűk, kényelmetlen cipő viselés – következménye. A duzzadt köröm alatt megtelepednek a baktériumok és gombák, fájdalmas fertőzéseket okozva.

A benőtt köröm olyan elváltozás, mikor a köröm a kéz, vagy láb irányába nő, tehát rendellenesen, vagy a köröm mellett a bőr gyorsabban nő és beborítja a köröm egy részét is. Főként akkor kezd fájni, ha a körmöt nyomás éri, ilyenkor akár gennyes hólyagok is kialakulhatnak.

Leggyakrabban előforduló körömbetegség a gombásodás. Sok minden okozhatja, a cukor- és érrendszeri betegségektől kezdve a közös zuhany használatáig. Látványos jelei vannak, a köröm megvastagszik és elszíneződik, alatta törmelékes anyag halmozódik fel.

A körmöt megtámadó gombák rendkívül sokfélék, gyógyításuk alapja a fertőző gombafajta azonosítása. Klinikai tünetei is változatosak. A gomba olyan enzimet termel, amely megemészti a körömben lévő keratint, ezáltal megváltozik a köröm szerkezete, és a körömlemez elválik a körömágytól. A cipő rendszerint nyomja az így megvastagodott körmöt, fájdalmat, és gyulladást okozva. Ez az állapot az otthoni körömápolást szinte lehetetlenné teszi.

A gombás fertőzések ma már jól, eredményesen kezelhetők, különféle külsőleg alkalmazott szerekkel és szájon át bevehető gyógyszerekkel is. A fertőzés megszűnése után ép köröm nő, de a visszafertőződés veszélye fennáll a higiéniai követelmények be nem tartása, vagy szűk, nem megfelelő cipő használata esetén.

Igen fájdalmas a tyúkszem, valamint a különböző bőrkeményedések, melyek következtében a felhámréteg egy idő után elszarusodik, és a talpon lévő reflexzónák nem tudnak megfelelően működni.

A körömrágás sokakat érintő rossz szokás, ami mögött általában szorongás, félelem, stressz húzódik meg. Leszoktatáshoz rágógumit, vagy műkörmöt szoktak ajánlani, de legfontosabb az önfegyelem, súlyos esetben pszichológus segítsége is kérhető.

Róth Éva arról is beszél, hogy sokan illetéktelenül használják a gyógypedikűr elnevezést, sok a kontár a szakmában, holott a különbség igen nagy a „sima” pedikűr és gyógypedikűr között. Amíg a pedikűr esztétikai jellegű szolgáltatás, és a szépségiparhoz tartozik, a gyógypedikűr a körömápolás egészségügyi része, amelynek végzéséhez megfelelő elméleti és gyakorlati felkészülés szükséges, és ezen túl a legmodernebb kezelési anyagok, eszközök használatának alapos ismerete is. Nem véletlen, hogy e szakma oktatása ma már uniós elvárások szerint történik.

A szakemberek szerint nincs megfelelő kultúrája a testápolásnak nálunk, pedig esztétikai, és egészségügyi alapkövetelmény, hogy kezünkön – lábunkon rendben legyenek a körmök, amelyek lényegében 20 saját névjegyet jelképeznek. (Forrás:MTI)

Fizikoterápiás kezeléseink

Lágylézer kezelés (Soft lézer)

Ultrahangterápia

Elektroterápia, TENS 

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Otthoni megoldások – gerinctorna ajánló

Egyéni gyógytorna anélkül, hogy rendelőnkbe kellene jönnie: https://www.gerincgyogyitas.hu/online-gyogytorna-vizsgalat-kezeles/

Gerinctorna videók, DVD-k, gyakorlatok: https://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/otthoni-gerinctorna/

Étrendkiegészítők: https://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/etrendkiegeszito

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 2 Comments

  1. Kérem segítségüket a következő köröm-problémához. Egy idő óta mindkét kezemen a körmeim nagyon hamar letöredeznek, rétegesen elválnak. nagyon kellemetlen érzés. Kérem a segítségüket.

    1. Kedves Lajos! A köröm állapota ásványianyag és vitamin utánpótlással javítható. Amennyiben szívesen fogyasztana természetes és jól felszívódó készítményt, keressen minket az arthuman@arthuman.hu email címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top