Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
Mozgás 40 Felett

Mit mozogjunk 40 felett?

Akár elfogadjuk, akár nem, az emberi test 30 felett változni kezd. Amit a 20-as éveikben nyugodt szívvel megtehetünk, az bizony a negyvenes években vagy akár később már kevésbé megvalósítható. Mint mondják azonban, az élet 40 felett kezdődik, így tehát fontos megkeresni az ebben a korban is megfelelő, nekünk való mozgásformát!

Nézzük, milyen mozgási lehetőség közül érdemes válogatni?

Vibrációs tréning

A vibrációs tréning a 21. század modern edzésformája. A tréner felerősíti az izmok mozgásának hatását, emiatt az alap edzés 25 perc időtartamú! Az edzés hatására megnő a vér és a nyirok keringés, beindul a zsírégetés, erősíti az izmokat, gyorsan feszesíti a bőrt és hatékonyan kezeli a cellulitot. Már az első vibrációs edzés alkalmától jelentősen csökken a szervezet stressz-hormon szintje. Pozitív hormonális folyamatokat indít el; emeli a szervezet boldogsághormon szintjét, aminek következménye a jobb közérzet, vitalitás és energikusság. A vibrációs tréning különböző panaszok esetén kifejezetten hasznos!

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

Pilates

mozgás 40 felett

A Pilates torna segít az izomzat feszessé tételében és a karcsúság megőrzésében, a törzsizomzat stabilizálásában.
Ízületkímélő hatásának köszönhetően hatékony segítség derékfájás, csípő-, térd- és egyéb mozgásszervi betegségek esetén is, illetve azok megelőzésére.

A Pilates gyakorlatok egyenletesen, fokozatosan egymásra épülő, egyénre szabott feladatokból állnak, amelyek elősegítik az izomzat harmonikus egységként történő működését. Emellett a Pilates torna egy speciális légzéstechnikát is magába foglal, amely remek feszültségcsökkentő, stresszoldó hatású, továbbá alkalmazásával megnövelhető a szervezet oxigénellátása és fokozható a fizikai teljesítmény is.

A Pilates gyakorlatok segítségével a beidegződött rossz mozgásminták, melyek végső soron az izomrendszer egyensúlyának megbomlásához, hosszútávon tartáshibákhoz és mozgásszervi panaszokhoz vezetnek, megszűnnek!

Gyakorlói szerint a pilates fő célja a test és a lélek egységének megteremtése olyan módon, hogy az elme ne legyen lekötve és a test kecsesen, egyensúlyban mozogjon.

Gerinctorna

  • A gerinctorna segíti megőrizni a gerinc egészségét.gerinctorna
  • Javítja testtartást, a mozgáskoordinációt és a törzs rugalmasságát.
  • Helyreállítja a gerinc mobilitását.
  • Formálja az alakot.
  • Javítja az állóképességet.
  • Kedvező hatása viszonylag korán, már néhány alkalom után érezhető. Fiatalabb és idősebb korosztály is egyaránt végezheti.

Jóga

A jóga optimális testmozgás minden korosztály számára, ellentétben például a futással vagy a nehéz súlyok emelgetésével. Jóga közben a saját testsúlyunkkal használjuk, azt emeljük, azzal edzünk különféle testhelyzetek és gyakorlatok révén szakértő oktató felügyelete mellett, így lényegében a sérülés kockázata nélkül. A különböző jógapózok finom nyújtásokat igényelnek, aminek hatására az izmaink idővel egyre rugalmasabbak lesznek, mi pedig egyre hajlékonyabbakká válunk. Minél hosszabb ideje csináljuk, annál rugalmasabbak lehetünk.

Calanetics

A Callanetics torna során elsősorban a mélyen fekvő izmok dolgoznak, mely nagyban segíti a gerinc feszítő izmainak, valamint a derék környékén, a medenceöv belső részén lévő gerinc menti izmok erősödését. Ezáltal megelőzhetőek a derék és hátfájások, illetve mérsékelhetőek a már kialakult fájdalmak. Nagy figyelmet szentel a comb izmainak erősítésére, mellyel enyhíti, illetve megszüntetheti a térdfájdalmakat.

Rendszeres gyakorlásával megelőzhető a csontritkulás és a meszesedés! A medencefenék izmainak aktivizálásával fokozódik a mélyizmok munkájának hatékonysága, csökkentve ezzel az inkontinenciát és egyéb egészségügyi problémákat. Kitűnő a relaxáló, feszültségoldó hatása.

Azoknak való, akik nem a dinamikus mozgást szeretik, hanem a lassú, kontrollált izommunkán alapuló technikát. Egy olyan speciális testformáló módszer, mellyel rövid idő alatt javíthatunk alakunkon, testtartásunkon, jelentős hatással van közérzetünkre, kondíciónkra. A callanetics gyakorlatait a gyógytornászok is szívesen alkalmazzák a gyógytorna alkalmával.

Minden korosztálynak ajánlott, mert ízületkímélő, nincs szökdelés, ugrálás, ezért mindenki korra való tekintet nélkül végezheti.

Nordic walking

A Nordic Walking egyesíti a gyorsgyaloglány és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, melyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak a természetes, a járással ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak. A pulzusszám a karmunka révén minimum 10%-kal emelkedik. A magasabb pulzusszám két előnnyel is jár. Az egyik az állóképesség gyors fejlődése. A másik a nagyobb kalória-felhazsnálás, tehát a hatékonyabb zsírégetés.

Maga a mozgásforma rendkívül egyszerű, igaz nem árt ha az első lépéseket szakértő közreműködő segítségével tesszük meg. Akit nem a divat, hanem saját egészsége érdekel, keressen olyan szakembert, aki képes a Nordic Walkingra jellemző rendkívül pozitív hatások elérése érdekében a szükséges segítséget megadni.

Kerékpározás

Bárki számára elérhető és szabadban végezhető mozgásforma. Hátránya, hogy a felső testfelet kevésbé mozgatja meg, illetve térdízületi betegségek esetén nem ajánlott.

Úszás

A csontrendszernek hihetetlenül jót tesz a rendszeres úszás, idősebb korban főleg a hátúszás. A víz felhajtóereje révén megváltozik ugyanis az ízületekre ható terhelés.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Otthoni megoldások – gerinctorna ajánló

Egyéni gyógytorna anélkül, hogy rendelőnkbe kellene jönnie: https://www.gerincgyogyitas.hu/online-gyogytorna-vizsgalat-kezeles/

Gerinctorna videók, DVD-k, gyakorlatok: https://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/otthoni-gerinctorna/

Étrendkiegészítők: https://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/etrendkiegeszito 

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top