Skip to content
Medicalinfo - Egészség, életmód cikkek
étel

Valójában hizlal az egészségesnek mondott grillezett étel?

Az olajban sütés egészségesebb alternatívájának tartott grillezett és rostélyos ételek a legújabb kutatás szerint növelik az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. A Mount Sinai Egyetem kutatói szerint a száraz hővel készített élelmiszerben olyan vegyület keletkezik, amely a hízással és az inzulin-rezisztenciával áll összefüggésben.

A metilglioxál (MG), az előrehaladott glikációs végtermékek egyik fajtája a kutatások szerint rontja a szervezet gyulladást kontrolláló védelmi mechanizmusát. A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban közzétett kísérletben az egerek egy csoportja magas MG tartalmú étrendet követett négy generáción keresztül, a kontroll csoport pedig metilglioxál nélküli étrenden élt. Kiderült, hogy az MG-t fogyasztó egerekben korai inzulin-rezisztencia alakult ki, és megnövekedett a testzsír, míg a kontroll egyedekben egyik állapotot sem lehetett kimutatni.

lapockatáji fájdalom

Egyéni Gyógytorna vizsgálattal

Előzze meg és kezeltesse a mozgásszervi panaszait szakemberekkel. Hatékony, modern szakterápiás kezelések!

Látszólag ártalmatlannak tűnhetnek

Helen Vlassara professzor elmondta, az eredmények azt bizonyítják, hogy a metilglioxálhoz hasonló, az élelmiszerekben lévő látszólag ártalmatlan anyagok is le tudják rontani a védekezőrendszerünket, és az anyagcsere-betegségek illetve más rendellenességek elleni természetes ellenállásunkat. A kutatás azért is hasznos, mert a gyakorlatban is új eszközökkel szolgál a cukorbetegség megelőzésére akár azáltal, hogy megakadályozzuk a szóban forgó anyagok kialakulását, akár azzal, hogy gátoljuk az élelmiszerek révén történő bejutásukat a szervezetbe.

A párolást és a főzést ajánlják

Dr. Vlassara és munkatársai különféle más elkészítési módokat, például a pörkölt- és ragufőzést, a vízben főzést vagy a párolást javasolják a grillezés helyett. Még a George Foreman egykori amerikai bokszoló és üzletember nevével fémjelzett újfajta, sütés közben a zsírt eltávolító grillsütővel sem lehet ugyanis elkerülni a káros anyag kialakulását. (Forrás: Medipress)

Blogolás egészség, betegség, megelőzés és életmód témában.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Back To Top